FONTOS Mégis mit művel a magyar lakosság? Megijedtek a bankok, hogy nem kell a hitelük
szouli-fopalyaudvar-kepernyo-eszak-koreai-raketa
Globál

Eltévedt egy interkontinentális ballisztikus rakéta? - Evakuálási riasztást adtak ki Japánban

MTI
|
Portfolio
Észak-Korea csütörtökön több ballisztikus rakétát lőtt ki, köztük vélhetően egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), ami "eltévedt", ezért Japán középső és északi részén riasztást adtak ki a lakosoknak, és ideiglenesen leállították a vonatok közlekedését is.

Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre, amelyek során legalább három rakétát bocsátott fel, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát.

A nagyobb hatótávolságú rakétát a jelek szerint nagy szögben indították, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a szomszédok területére való belépést. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta elérte a maximális magasságot, amely 1920 kilométer volt, és mintegy 760 kilométert tett meg. Az nem derült ki, hogy a kísérlet mennyire volt sikeres.

A rakétakísérletek tovább fokozták a feszültséget a régióban. A csütörtöki kísérletek előtt egy nappal Phenjan több mint 20 rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított. A dél-koreai vezérkar közölte, hogy észlelte, amint Észak-Korea a főváros, Phenjan közelében lévő területről egy interkontinentális ballisztikus rakétát, majd egy órával később a közeli Kaecson városból két rövid hatótávolságú rakétát indított.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter hasonló repülési adatokat közölt, de azt mondta, hogy a hadsereg elvesztette a fegyver nyomát, miután az eltűnt a Koreai-félsziget és Japán közötti vizek fölött - írja az MTI.

A japán kormány kezdetben attól tartott, hogy ez a rakéta az ország északi területe fölött halad el, de később Tokió korrigálta értékelését.

A Reuters hírügynökség is arról számolt be, hogy dél-koreai és japán tisztviselők szerint az észak-koreai rakéta egy ICBM, vagyis interkontinentális ballisztikus rakéta lehetett, amely Észak-Korea legnagyobb hatótávolságú fegyvere, és arra tervezték, hogy nukleáris robbanófejet repítsen akár a bolygó túlsó oldalára.

Dél-koreai tisztviselők úgy vélik, hogy az ICBM repülés közben meghibásodott - jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

A dél-koreai és a japán védelmi minisztérium szóvivői nem voltak hajlandók megerősíteni az esetleges meghibásodást.

Koda Jodzsi nyugalmazott altengernagy, a Japán Tengeri Önvédelmi Erők korábbi flottaparancsnoka szerint a lövedék radarkövetés alatti elvesztése arra utal, hogy a kilövés meghiúsult.

Ez azt jelenti, hogy a repülési útvonal egy pontján valamilyen probléma adódott a rakétával, és az valóban szétesett

- mondta.

Bár a robbanófej a Koreai-félsziget és Japán közötti tengerbe zuhant, a törmelék, amely nagy sebességgel haladt volna, még mindig áthaladhatott Japán felett - tette hozzá Koda Jodzsi.

Kisida Fumio japán miniszterelnök hivatala televízión, rádión, mobiltelefonon és nyilvános hangszórókon keresztül riasztásokat küldött az északi Mijagi, Jamagata és Niigata prefektúrák lakosainak, arra utasítva őket, hogy menjenek óvóhelyekre.

Nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről azokról a területekről, ahol a riasztást kiadták.

Az említett régiókban a rakétariasztást követően ideiglenesen felfüggesztették a gyorsvonatok közlekedését, majd rövidesen újraindították. Kisida elítélte az északi rakétakilövéseket, és azt mondta, hogy a tisztviselők elemzik annak részleteit.

Jun Szuk Jeol dél-koreai elnök hivatala azt közölte, hogy Dél-Korea fenntartja az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokat, válaszul Észak-Korea fokozódó kísérleti tevékenységére, amely szerinte csak tovább mélyíti Észak-Korea nemzetközi elszigeteltségét és további gazdasági sokkot okoz az ország népének.

Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: az Egyesült Államok határozottan elítéli az észak-koreai ICBM-kísérletet, és Joe Biden elnök és nemzetbiztonsági csapata a szövetségesekkel és partnerekkel szoros együttműködésben értékeli a helyzetet.

Dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint Észak-Korea idén már több sikertelen ICBM-kísérletet hajtott végre.

Címlapkép: Észak-koreai rakétatesztekről szóló híradást néznek dél-koreai utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. november 3-án, amikor az észak-koreai rezsim újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre. A tesztelés során legalább három rakétát bocsátottak fel, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését. Az előző napon Phenjan több mint húsz rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

üresrégiház
bét
autowallis 2022_3
virág judit galéria leleplezés
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz