Észak-Korea Dél-Korea zászló
Globál

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki

MTI
Észak-Korea szombaton kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre, válaszul a héten tartott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra.

Phenjan "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek" nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy "a történelem legrettenetesebb árát" fizeti meg érte.

A dél-koreai hadsereg az Észak-Phjongan tartománybeli Tongrim irányából észlelte szombaton a rakétaindítást és a Sárga-tenger felé tartó négy rakétát. A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt - áll a dél-koreai hadsereg közleményében.

Szöul röviddel a rakétaindítás előtt jelentette be, hogy egy amerikai B-1B szuperszonikus nehézbombázó is részt vesz szombat délután az Éber vihar hadgyakorlaton. A hadgyakorlat befejezése után a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy az amerikai légierő két B-1B gépével, négy dél-koreai F-35A és négy amerikai F-16 vadászgéppel tartottak gyakorlatot.

Az október 31-én kezdődött Éber vihar a valaha tartott legnagyobb közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat volt. Eredetileg pénteken ért volna véget, de egy nappal meghosszabbították az elmúlt napokban megszaporodott észak-koreai rakétaindítások miatt, illetve azt követően, hogy Phenjan megpróbált interkontinentális ballisztikus rakétát indítani a Japán-(Keleti-)tenger felé.

Phenjan szerdán és csütörtökön mintegy harminc rakétát lőtt ki, az egyik Dél-Korea parti vizeibe csapódott be, első ízben a koreai háború 1953. évi befejezése óta.

A B-1B bombázót eredetileg atomfegyverek hordozására tervezték, de az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta csak hagyományos harci bevetésre használja - áll a gép konstruktőrének, a Boeingnek a honlapján. Irakban, Afganisztánban és Líbiában is bevetették. Legnagyobb kapacitása 34 tonna rakéta vagy lézervezérlésű bomba az amerikai légierő szerint. Légi üzemanyag-feltöltése révén bárhol a világon harcképes.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken közös nyilatkozatban szorgalmazott "egységes fellépést" az Észak-Korea által a nemzetközi békére jelentett veszéllyel szemben, António Guterres, a világszervezet főtitkára pedig szóvivője, Stéphane Dujarric szerint "mélységes aggodalmát fejezte ki a koreai-félszigeti feszültségek és a konfrontációs retorika előretörése miatt".

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell szombaton közleményt adott ki, amelyben elítélte az "illegális észak-koreai rakétaindítások számának látványos növekedését", és "határozott, egységes nemzetközi válaszra" szólított fel, mindenekelőtt az ENSZ-szankciók teljes körű betartására. Brüsszel szerint közelmúltbeli lépéseivel Phenjan veszélyesen kiélezte a feszültséget a térségben.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény részvénypiac
home office dolgozó anyuka
budapest, város
richter4_forras_richter
GettyImages-502361474
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz