zelenszkij2
Globál

Ukrajna békét akar – Megjelent Zelenszkij 10 pontos béketervezete

Portfolio
10 pontos béketervezetet mutatott be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a mai G20-as csúcstalálkozón. Az oroszok azonnal visszadobták és komolytalannak nevezték az ukrán elnök felterjesztését, mindenesetre érdekes képet fest arról, hogy képzeli el Ukrajna első embere a régóta húzódó háború lezárását.

Ma a G20-as csúcson videóüzenetet küldött a résztvevőknek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az üzenet lényege egy 10 pontos béketervezet volt, mellyel az ukrán elnök a konfliktust lezárná. Bár egyes elemeiről beszámolt a nemzetközi média, mind a 10 pont csak most jelent meg az ukrán elnöki hivatal hivatalos weboldalán.

A béketervezet elemei a következők:

1. Nukleáris biztonság

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz haderőnek azonnal ki kell vonulnia a zaporizzsjai atomerőmű területéről és visszaadni annak ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) és Ukrajnának.

Ezen kívül arra kérte a G19 államokat (G20 Oroszország nélkül), hogy a budapesti memorandumra hivatkozva gyakoroljanak nyomást Oroszországra, hogy ne használjon nukleáris fegyvereket Ukrajnában.

2. Élelmiszer-megállapodás

A politikus arra kérte a résztvevőket, hogy hosszabbítsák meg az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodásokat és vonjanak be új országot a szerződés feltételeinek biztosításába.

3. Energiaellátás

Zelenszkij arra kérte a találkozó résztvevőit, hogy segítsenek Ukrajnának helyreállítani az Oroszország által lerombolt energiaellátási infrastruktúrát. Az ukrán politikus szerint ha Ukrajna energiaellátása veszélybe kerül, egész Európa energiaellátása veszélybe kerülhet.

Első lépésként arra kérte a „G19-et,” hogy mérjék fel az energiaellátásban keletkezett károkat.

4. Fogolycsere

Az ukrán elnök szerint több tízezer ukrán állampolgár, köztük 11 ezer gyerek él a mai napig orosz fogságban vagy orosz területekre deportálva, Zelenszkij az ő szabadon engedésüket kérte.

Cserébe az ukrán elnök is hajlandó elengedni az összes orosz hadifoglyot.

5. Ukrajna területi integritása

Zelenszkij szerint az ENSZ 2-es számú cikkelye világosan definiálja Ukrajna területét, Oroszország ezt a rendelkezést megsértette az invázióval.

Az ukrán elnök szerint ezen a területen nem lehet kompromisszum, mert a nemzetközi törvényeket nem szabad szelektíven alkalmazni.

Oroszország szeptember 30-án négy megyét annektált Ukrajnából, ebből most már egyet sem ellenőriznek teljes egészében. A Krímet 2014-ben annektálták. Kijev hivatalosan mind az öt megyére igényt tart.

6. Orosz csapatok kivonása

Zelenszkij szerint azonnal béke lesz Ukrajnában, ha az orosz haderő kivonja csapatait az országból.

„Ez azonnal az ellenségeskedés teljes beszüntetését fogja eredményezni” – fogalmazott Zelenszkij.

7. Háborús bűnösök felkutatása és jóvátétel

Volodimir Zelenszkij egy különleges igazságügyi testület felállítását szeretné, melynek feladata az orosz háborús bűnösök felkutatása és elszámoltatása.

Az elnök ezen kívül azt is szeretné, ha Oroszország akár a bűnösök vagyonelemeinek elkobzásán keresztül, jóvátételt fizetne a háborúért.

8. Környezetvédelem

Mind az állatvilágra, mind az erdőkre, mind a mezőgazdasági területekre nézve súlyos károkat okozott az orosz agresszió, Zelenszkij szerint legalább 6 millió haszonállat és 50 ezer delfin halt meg az orosz invázió miatt.

Az ukrán elnök nemzetközi segítséget kér a fertőtlenítéshez, aknamentesítéshez és az ukrán természeti erőforrások visszaállításához. Szerinte ehhez pénzre és technológiára egyaránt szükség lesz.

9. Eszkaláció elkerülése

Zelenszkij biztonsági garanciákat szeretne Ukrajna területi integritására nézve, melyet az ország nemzetközi partnerei egyaránt szavatolnak. Az általa ideálisnak gondolt keretrendszer kész is van már, szerinte ezt „még idén alá kell írni.”

Érdekes módon az ukrán elnök ezt a rendszert nem a NATO-n belül képzeli el, sőt, kihangsúlyozza, hogy Ukrajna „nem tagja a nemzetközi szövetségi rendszereknek.”

10. Háború lezárása

Végül az egyezményt azzal kell zárni, hogy ki kell mondani: a háborúnak vége.

Mi az orosz reakció?

Zelenszkij szerződési tervezetét Oroszország azonnal visszadobta, Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az ukrán elnök ötletei egyszerűen „nem vezetők komolyan,” illetve Kijev „nincs önálló döntéshozatali helyzetben.”

Címlapkép: President Of Ukraine from Україна

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ukrán Bmp pszh páncélos donbasz