Előfizetői tartalom

Megállították Trump visszatérését, de Bidenék feje is fájhat – Ők lesznek azok, akik eldöntik, ki uralja Amerikát?

Még a félidős választások előtt, október végi cikkünkben írtunk két felmérésről, amelyben a latinó, vagyis a spanyolajkú és/vagy latin-amerikai országokból származó amerikai állampolgárok pártpreferenciáit mutattuk be. Bár a november 8-i félidős választások alapos kiértékelése még várat magára, exit pollokból és más vizsgálatokból már most levonhatunk néhány következtetést annak a választói csoportnak a választási viselkedésére nézve, amely a fehérek után már a második legnagyobb származási csoportot alkotja az Egyesült Államokban, és amely a legdinamikusabban növekszik, s ezzel arányaiban a legtöbb fiatal szavazót adja. Bár a latinók a mostani felmérések alapján még mindig egyértelműen a demokraták felé húznak, és nagy szerepük lehetett abban, hogy nem jött a „vörös hullám”, vagyis nagyarányú republikánus győzelem, van egy állam, ahol mára látványosan a republikánusok mellé álltak. Ez az állam pedig Florida, amelynek régi-új kormányzóját, Ron DeSantist a republikánus elnökjelölti, s ezzel az elnöki posztra is esélyesnek tartják.

Miért fontosak a latinó szavazók az Egyesült Államokban?

A latinó népesség száma becslések szerint 62,6 millió fő volt az Egyesült Államokban 2021-ben, ami a teljes lakosság 19 százalékát jelenti. Az elmúlt egy évtizedben a latinó népesség növekedése több mint 20 százalékos volt, ami jelentősen felülmúlja a teljes lakosság 7 százalékos növekedését, ezzel a latinók teszik ki a teljes növekedés 52 százalékát. 1970-ben még csak 5 százalék volt a spanyolajkúak vagy latin-amerikai eredetűek számaránya a teljes népességen belül, de a folyamatos bevándorlás, illetve a nagyrészt katolikus latinók körében az átlagosnál nagyobb születésszám

az egyik legdinamikusabban növekvő népcsoporttá tette őket az Egyesült Államokban.

Ennek megfelelően a szavazók körében is jelentős a latinók növekedése, bár számarányukat tekintve kevesebben vesznek részt a választásokon a teljes népességhez viszonyítva. Miközben a teljes lakosságban 19 százalék az arányuk, a 2020-as választásokon alig több mint 10 százalékát adták az összes szavazónak, 16 millió főt. Igaz, ez részben annak tudható be, hogy a latinók között a teljes népességhez viszonyítva sok a fiatal.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés