Előfizetői tartalom

Váratlanul fontos megállapodást kötött Ukrajna és Oroszország, de senki sem örülhet túlságosan

120 nappal meghosszabbítják az ENSZ által közvetített megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a Fekete-tengerről. A megállapodás megkötése előtt mind az oroszok, mind az ukránok módosítani akartak a keretrendszeren, azonban a hivatalosan elfogadott, oroszok által publikált szerződés alapján úgy tűnik, sem Kijev, sem Moszkva változtatási javaslatai nem kerültek bele az egyezménybe.

A fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbításának a tényét mostanra minden érintett fél elismerte, azonban csak az utolsó, hivatalos orosz nyilatkozatból derült ki, hogy pontosan miben tudtak dűlőre jutni a felek. Az első hír hatására így is egyből 1,6%-kal csökkent búza ára a nemzetközi piacokon.

Elsőként Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter közölte, hogy a döntés megszületett Isztambulban, ahol tárgyalásokat folytattak, ezután az ENSZ üdvözölte az összes fél megállapodását.

Az viszont Nem volt azonnal világos, hogy a meghosszabbított megállapodás új feltételeket tartalmaz-e, vagy az eredeti paktum meghosszabbításáról van-e csak szó.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés