Előfizetői tartalom

Váratlanul fontos megállapodást kötött Ukrajna és Oroszország, de senki sem örülhet túlságosan

Kerekes Miklós
120 nappal meghosszabbítják az ENSZ által közvetített megállapodást, amely lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a Fekete-tengerről. A megállapodás megkötése előtt mind az oroszok, mind az ukránok módosítani akartak a keretrendszeren, azonban a hivatalosan elfogadott, oroszok által publikált szerződés alapján úgy tűnik, sem Kijev, sem Moszkva változtatási javaslatai nem kerültek bele az egyezménybe.

A fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbításának a tényét mostanra minden érintett fél elismerte, azonban csak az utolsó, hivatalos orosz nyilatkozatból derült ki, hogy pontosan miben tudtak dűlőre jutni a felek. Az első hír hatására így is egyből 1,6%-kal csökkent búza ára a nemzetközi piacokon.

Elsőként Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter közölte, hogy a döntés megszületett Isztambulban, ahol tárgyalásokat folytattak, ezután az ENSZ üdvözölte az összes fél megállapodását.

Az viszont Nem volt azonnal világos, hogy a meghosszabbított megállapodás új feltételeket tartalmaz-e, vagy az eredeti paktum meghosszabbításáról van-e csak szó.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái