sahed drón iráni drón orosz drón sahed 136 drónraj ukrajna stock
Globál

Szép csendben nagy fegyveralkut kötött az oroszokkal a "semleges" Irán

Portfolio
Miután heteken át iráni gyártmányú drónokkal pusztítottak ukrán városokban, Moszkva csendben megállapodott Teheránnal, hogy több száz pilóta nélküli fegyveres repülőgépet kezdjenek el gyártani orosz földön - írja a Washington Post amerikai és más nyugati biztonsági ügynökségek által látott új hírszerzési adatokra hivatkozva.

Az orosz-ukrán háború közel-keleti vonatkozásai közel az egyik legizgalmasabb, hogy Irán hogyan segíti Putyint az Ukrajna elleni offenzívában. Miközben a nyugati országok tényként kezelik, hogy az ukrán városokat bombázó Sahed drónok Iránból származnak, az iszlám ország tagad. (Igaz, a kategorikus tagadás egy pontján a politikai vezetésnek eszébe jutott, hogy még a háború előtt egy kevés drónt szállított az oroszoknak.) 

A Washington Post cikke szerint orosz és iráni tisztviselők egy november eleji iráni találkozón véglegesítették azt a megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a gyártás hónapokon belül megkezdődhessen - mondta három, az ügyet ismerő tisztviselő.

A megállapodás, ha teljes mértékben megvalósul, tovább mélyítené az orosz-iráni szövetséget, amely már eddig is támogatást nyújtott Moszkva ukrajnai hadműveleteihez - mondták a WP forrásai, akik szerint a saját összeszerelősor beszerzésével Oroszország drámaian növelhetné készletét viszonylag olcsó, de rendkívül pusztító fegyverrendszerekből.

Oroszország augusztus óta több mint 400, Iránban gyártott támadó drónt vetett be Ukrajna ellen - állítják hírszerzési tisztviselők -, és a gépek közül sokan polgári infrastrukturális célpontok, például erőművek elleni csapásokat hajtottak végre. Miután kénytelen volt feladni a háború elején elfoglalt ukrán területeket, Moszkva az ukrán városok elleni könyörtelen légitámadások stratégiájára tért át, cirkálórakéták és robbanóanyaggal megrakott önrobbantó drónok kombinációjával, hogy emberek millióiit vágja el az áram- és vízellátástól.

Moszkva számára a megállapodás kritikus szükségletet elégíthet ki a precíziós lőszerekből, amelyekből a kilenc hónapja tartó harcok után hiány van. A megállapodás Irán számára is jelentős gazdasági és politikai előnyökkel jár, mondják a tisztviselők. Bár Teherán igyekezett semlegesnek mutatkozni az ukrajnai háborúban, az iráni gyártmányú drónok megjelenése az ukrán városok felett újabb gazdasági szankciókkal való fenyegetést váltott ki Európából.

Irán vezetői úgy gondolhatják, hogy elkerülhetik az új szankciókat, ha a drónokat fizikailag Oroszországban szerelik össze

- mondták a tisztviselők.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ukrán Bmp pszh páncélos donbasz