iran-teheran-irani-zaszlo
Globál

Hiába a szuperhatalom próbálkozása, vizsgálat indul a Közel-Kelet forró pontjánál

MTI
Független vizsgálatról döntött az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön az iráni tüntetőkkel szembeni erőszak kapcsán. Kína az utolsó percben még megpróbálta a független vizsgálatot követelő cikkelyt töröltetni a határozatból. Iránban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek.

Vizsgálatot indít az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az iráni tüntetőkkel szembeni erőszak kapcsán. A vizsgálat során szakértők feladata lesz az emberi jogok megsértéseinek eseteit dokumentálni, illetve az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat begyűjteni az erőszak elkövetőinek felelősségre vonása végett - mondta Annalena Baerbock, az indítványt előterjesztő Németország külügyminisztere.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 25 igen, 6 nem és 16 tartózkodás mellett hozta meg a döntést.

Baerbock közölte, hogy direkt azért ment el a tanácskozásra személyesen, hogy hangja legyen annak a több ezer embernek, aki Iránban a méltó és hátrányos megkülönböztetés nélküli életért száll síkra.

Kína az utolsó percben még megpróbálta a független vizsgálatot követelő cikkelyt töröltetni a határozatból.

Hadíje Karimi iráni diplomata a genfi tanácskozáson azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát használják fel Irán ellen ezzel a "szégyenletes és visszataszító" lépéssel.

Iránban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozatuk van, és az ENSZ emberi jogi főbiztossága szerint közülük 40 gyerek. A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kinek kell az Uber, amikor jön a Waze nagy dobása?
sberbank getty stock
Ingatlan_top50_2022_címlap

Holdblog Jegybanki aranyláz

A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globálisan 400 tonnát...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2023. március 21.
Agrárium 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
kalasnyikov gépkarabély stock