Putyin pasinján
Globál

Nyilvánosan mondott ellent Putyinnak szövetségese: videóra vették, ahogy elveszti a türelmét az orosz elnök

Portfolio
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök kétségbe vonta az Oroszország vezette katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) hatékonyságát a szervezet szerdai csúcstalálkozóján tartott nyitóbeszédében – írja a Reuters.

A találkozón a KBSZSZ (orosz rövidítéssel: ODKB, angollal: CTSO) hat tagállamának – Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán – vezetője volt jelen, Pasinján így Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében fogalmazta meg a sokak által csak Moszkva ellen-NATO-jának tartott katonai szövetség kritikáját.

Az örmény miniszterelnök bíráló szavait az váltotta ki, hogy a KBSZSZ szerinte nem segít országa segítségére Azerbajdzsán „agressziójára” válaszul.

Elszomorító, hogy Örményország KBSZSZ-tagsága nem tartotta vissza Azerbajdzsánt az agresszív fellépéstől

– mondta Pasinján.

A mai napig nem sikerült döntést hoznunk a KBSZSZ-nek Azerbajdzsán Örményország elleni agressziójára adott válaszlépéséről. Ezek a tények súlyos károkat okoznak a KBSZSZ megítélésének mind országunkban, mind határain kívül, és ezt tartom Örményország KBSZSZ-elnöksége legfőbb kudarcának

– tette hozzá.

Putyin elismerte, hogy a katonai szövetség problémákkal szembesül, és azt mondta, hogy több erőfeszítésre van szükség az Azerbajdzsán és Örményország közötti béke megteremtéséhez.

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha végre tudnák hajtani a határaik meghatározásáról, a közlekedési és kommunikációs kapcsolatok feloldásáról és a humanitárius problémák megoldásáról szóló megállapodásokat – jelentette ki Putyin.

Az Interfax hírügynökség arról is beszámolt, hogy

Pasinján megtagadta a KBSZSZ nyilatkozattervezetének, illetve az Örményországnak nyújtandó közös segítség tervezetének aláírását.

Az örmény kormányfő szerint fönnáll annak veszélye, hogy Azerbajdzsán újabb agressziót követ el Örményország ellen.

Ilyen körülmények között a helyzet világos politikai értékelésének hiánya és a fent említett döntés elmaradása nemcsak azt jelentheti, hogy a KBSZSZ felhagy a szövetségesi kötelezettségvállalásaival, hanem Azerbajdzsán számára zöld utat jelenthet az Örményország elleni további agresszióhoz

– jelentette ki Pasinján.

Megjegyezte, hogy ez nemcsak a KBSZSZ alapdokumentumainak betűjével, hanem szellemével és értelmével is ellentétes.

Szerinte a nyilatkozatok nincsenek megfelelően kidolgozva, ezért

ebben a kiadásban, minden tiszteletem mellett, nem vagyok hajlandó aláírni ezeket a dokumentumokat

– indokolta meg a miniszterelnök az aláírás megtagadását.

Az eseményről készült és a közösségi médiára feltöltött egy videóban látható, amint Pasinján beszél, a kamerának háttal ülő Putyin pedig egy határozott mozdulattal az asztalra dobja a tollát.

Azerbajdzsán és Örményország között több évtizedes konfliktus van Hegyi-Karabah miatt, amely hivatalosan Azerbajdzsán része, de nagyrészt örmények lakják. A Szovjetunió széthullásának idején, majd 2020-ban is háború bontakozott ki a két ország között a területért. A két évvel ezelőtti, 6000 ember életét követelő konfliktust követően Moszkva teremtett fegyverszünetet a térségben, mintegy 2000 békefenntartót küldve Hegyi-Karabahba és környékére.

Az ukrajnai háború miatt azonban a katonák egy részét Ukrajnába telepítették át, a nyár végén indult ukrán ellentámadás sikerét követően pedig megrendült Putyin nemzetközi pozíciója, s ezt követően szeptember közepén újabb harcok törtek ki a két ország között, amelyekben mintegy kétszázan vesztették életüket.

Pasinján segítséget kért a Moszkva vezette katonai szövetségtől, de csak arra kapott ígéretet, hogy megfigyelőket küldenek. A mostani csúcson az örmény kormányfő szembesítette a többi vezetőt azzal, hogy mikor idén év elején súlyos zavargások törtek ki Kazahsztánban, a KBSZSZ katonákat küldött azok leverésére, így megmentve Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hatalmát, hasonló segítséget azonban Örményország nem kapott Azerbajdzsán ellen.

Putyinnal az utóbbi időben nem először történik meg, hogy KBSZSZ-tagállam vezetője nyilvánosan ellentmond neki vagy megalázza. A vasárnap nagy többséggel újraválasztott kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev például a júniusi szentpétervári gazdasági fórumon Putyinnal szemtől szemben kijelentette: nem ismeri el a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, és Putyin egy kitüntetését is visszautasította. Szeptember közepén Szadir Dzsaparov kirgiz elnök a kamerák kereszttüzében várakoztatta meg az orosz államfőt – korábban ilyen aligha fordulhatott volna elő.

Október közepén pedig Emomali Rahmon tádzsik elnök mondta azt szemtől szembe Putyinnak, hogy tiszteletet követelnek Oroszországtól.

Címlapkép: Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) csúcstalálkozóján Jerevánban 2022. november 23-án. MTI/AP/Photolure/Vahram Bagdaszarján

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz