orosz ukrán háború tank harckocsi páncélos ukrajna
Globál

Új dimenziójába ért az orosz-ukrán háború - Háborús híreink szerdán

Portfolio
Úgy tűnik, az orosz haderő koncentráltan, nagy erőkkel támadja Bahmut települést, de továbbra sincs áttörés. Ukrajna energia-ellátási infrastruktúrájában komoly károk keletkeztek, az ukrán hadvezetés kemény télre készül. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 4000 menedékközpont létrehozását jelentette be Ukrajna-szerte. Az oroszok közben Belgorodban építenek védvonalakat, attól tartva, hogy az ukránok támadást indítanak a térség ellen. Nagy-Britannia katonai helikoptereket küld Ukrajnának. Délután újabb orosz rakétatámadási hullám indult Ukrajna infrastruktúrája ellen, ennek hatására Moldovában is áramkimaradások vannak. Egyes szakértői vélemények szerint a háború új dimenziójához érkezett ezen a héten. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború napi aktualitásaival.

Csütörtökön is beszámolunk az orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről. Tudósításunkat itt olvashatod.

Varsó arra kérte Berlint, hogy inkább Ukrajnába küldje a felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert

Varsó arra kérte Berlint, hogy inkább Ukrajnába küldje a felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert - közölte Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán.

Blaszczak a Twitteren azt írta: a folytatódó orosz rakétatámadások láttán megkérte Németországot, hogy szállítsa Ukrajnába a Lengyelországnak felajánlott légvédelmi rendszert, és az ország nyugati határán telepítse azt.    

"Ez meg fogja védeni Ukrajnát a további halálesetektől és áramkimaradásoktól, és növelni fogja biztonságunkat keleti határunkon" - magyarázta a tárcavezető.    

Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn felajánlotta: Berlin az amerikai gyártmányú Patriot-ütegek, valamint brit gyártmányú Eurofighter vadászgépek ideiglenes telepítésével támogatja Lengyelország védelmi erőit.    

Blaszczak még aznap jelezte: Varsó elfogadja a felajánlást. Akkor még arról volt szó, hogy a határ lengyel oldalán telepítik az ütegeket.    

Németország azt követően ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva. A részleges vizsgálati eredmények alapján Varsó közölte: feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik, szovjet gyártmányú rakétája csapódott be. Az esetet "tragikus kimenetelű balesetnek" nevezték. (MTI)

Szimulált támadással tesztelték a NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi rendszert

Nemzetközi hadgyakorlatot tartottak NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi és rakétavédelmi rendszer tesztelésére szerdán, miután egy héttel korábban egy lengyel területen lezuhant eltévedt rakéta rávilágított az észak-atlanti szövetség rakétapajzsának hiányosságaira - közölte a román Agerpres hírügynökség.

A ramsteini szövetséges légi parancsnokság tájékoztatása szerint a Romániába telepített francia légvédelmi rendszer sikeresen hatástalanította a szövetséges repülőgépek által szimulált támadást.   

A hadgyakorlaton török F-16-os, spanyol Eurofighters harci repülőgépek, amerikai, elektronikai hadviselésre kialakított Growler repülőgépek, és a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszállt Rafale repülőgépek vettek részt.    

Válaszképpen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára tovább erősítjük védelmi és elrettentő képességünket a NATO keleti szárnyán

- idézte az Agerpres Oana Lungescu NATO-szóvivőt.    

Lungescu elmondta: a szövetség növelte a légtérvédelmi járőrözésben részt vevő harci gépek számát, és további szárazföldi, illetve hadihajókon elhelyezett légvédelmi rendszereket telepített a térségbe.    

"Az ehhez hasonló gyakorlatok garantálják, hogy a NATO-erők képesek együttműködni, és készek elhárítani bármilyen fenyegetést bármely irányból" - mutatott rá a szóvivő.    

Franciaország májusban telepített Romániába SAMP/T típusú légvédelmi rendszert, amelyet úgy alakítottak ki, hogy képes legyen megvédeni a robotrepülőgépek, taktikai ballisztikus rakéták, drónok és repülőgépek támadásától a harci alakulatokat, repülőtereket, kikötőket és más fontos objektumokat.    

Számos más szövetséges ország is telepített hasonló fegyvereket a NATO keleti szárnyára az ukrajnai orosz inváziót követően: Szlovákia rakétavédelmét német, Lengyelországét pedig amerikai Patriot elhárító rendszerek segítik, de az ukrán légvédelem egy eltévedt rakétájának lengyelországi becsapódása egyértelművé tette, hogy a NATO-nak ki kell küszöbölnie légvédelme hiányosságait - írta a román állami hírügynökség. (MTI)

Megszólalt a kazah elnök

Békekötésre szólított fel Oroszország és Ukrajna között Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) jereváni csúcsértekezletén szerdán.

"Ami Ukrajnát illeti, azt gondolom, megérett az idő arra, hogy közösen keressünk egy békés megoldást" - mondta Tokajev a kazah elnöki hivatal tájékoztatása szerint. "Minden háború béketárgyalásokkal ér véget. Nem engedhetjük meg, hogy az orosz és ukrán testvérnépet évtizedekre vagy évszázadokra kölcsönös gyógyíthatatlan sebek válasszák el egymástól" - mondta.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta kollégáinak, hogy Ukrajnáról zárt ajtók mögött fog beszélni.    

A vasárnap újraválasztott kazah elnök szoros szövetséget ápol Moszkvával, de már korábban is bírálta Oroszország ukrajnai háborúját.    

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szintén úgy nyilatkozott, hogy véget kell vetni a vérontásnak Ukrajnában. Mindamellett azt mondta, hogy Ukrajna nyugati támogatói nem fogják megengedni a tárgyalást Kijevnek.    

Az ODKB védelmi szövetség tagjai közé Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán tartozik. A csúcstalálkozón Örményország csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem kap támogatást a szervezettől Azerbajdzsán támadásaival szemben. (MTI)

Zelenszkij az ENSZ BT összehívását követeli az orosz rakétatámadások miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij határozott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este, az egész napos orosz tüzérségi offenzíva - ami Ukrajna számos területét sújtotta - után leszögezte: az ukránok "megtörhetetlenek" az orosz csapások után.

Mindent fel fogunk újítani és túljutunk mindezen, mert megtörhetetlen nép vagyunk

- üzente a Telegram alkalmazáson közzétett rövid videóbeszédében az államfő.

Új dimenzióba ért a háború

A tél közeledése új helyzetet teremthet akár a háborús helyzetben - értékelte a Sky Newsnak az aktuális kilátásokat Michael Clarke, a Royal United Services Institute professzora, aki a védelmi tanulmányokra specializálódott.

Nem kizárt, hogy Ukrajnában zord lesz a tél (ez akár -20 fokot is jelenthet, ami életveszélyes), ami alapján a professzor azt valószínűsíti, hogy nagyon sok orosz katona veszíti életét a fagyhalál miatt a lövészárokban, mert a téli felszerelésük szörnyű állapotban van. Eközben pedig az ukrán katonák felszerelése sokkal jobb, köszönhetően a nyugati ellátmányoknak.

A professzor szerint nem szabad elfelejteni a háború következő fejezetének civil oldalát sem. A mai támadások is azt mutatják, hogy az orosz hadsereg egész Ukrajnát sötétbe akarja borítani, ez pedig hatással van más alapvető infrastruktúrára is (ivóvíz, fűtés, áram). Michael Clarke szerint ebben a helyzetben az lehet a legnagyobb segítség a nyugati országok részéről, ha a rendszerek megjavításán dolgoznak.

Ez pedig már a háború egy új dimenziója szerinte, amely e héttől vált igazán komollyá.

Klicsko menekítésről beszélt

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy szerdán megjelent lapinterjúban nem zárta ki, hogy legrosszabb esetben az ukrán főváros lakosainak egy részét ki kell menekíteni. Az Ukrajna létfontosságú infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások és az áramtakarékosság miatt Klicsko "a második világháború óta a legrosszabb télről" beszélt, mondván, hogy Kijevnek azóta nem volt ilyen "szörnyű tele". "A fővárosnak néhány óránként le kell kapcsolnia egyes kerületeiben az áramot, különben túlterhelődik a rendszer" - mutatott rá. (MTI)

"Putyin a polgári infrastruktúra megtámadásával arra akarja kényszeríteni az embereket, hogy meneküljenek el a fővárosból. De ennek az ellenkezőjét éri el. Fel kell készülnünk ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyvre is. Ez akkor fordulhat elő, ha teljes körű áramszünet lesz, és a hőmérséklet még hidegebbre fordul. Akkor a város egy részét ki kell üríteni, de nem akarjuk, hogy idáig fajuljon a helyzet" - fogalmazott Klicsko. Kiemelte: az áramszünet nemcsak a villamos áram hiányát jelenti, hanem azt is, hogy nincs vezetékes vízszolgáltatás, és a fűtés is korlátozott.

Máshol is komoly gondok vannak Ukrajnában

A Kharkiv Today című helyi hírportál közlése szerint Harkiv egyes részeiben sincs áram, leállt a metró és az elektromos közösségi közlekedés, és a mobilkommunikációban is fennakadások vannak.

Dnyipropetrovszk, Poltava és Mikolajiv megye helyi vezetői arról számoltak be, hogy nap közben működésbe lépett a légvédelem a régióik területén. Mikola Lukasuk, a dnyipropetrovszki megyei tanács elnöke arra kérte a lakosokat, hogy fotókat, videókat ne tegyenek közzé a közösségi portálokon.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közölte, hogy az ukrán villamosenergia-rendszer frekvenciájának csökkenése miatt a rivnei, a dél-ukrajnai és a hmelnickiji atomerőművekben működésbe lépett a vészhelyzeti védelem, aminek következtében minden energiablokk automatikusan lekapcsolt. Jelenleg egyetlen ukrajnai atomerőmű sem termel áramot az országnak - tette hozzá az Enerhoatom. Az ország negyedik működő atomerőműve, a zaporizzsjai már régóta nem termel áramot Ukrajnának.

Makszim Kozickij, a nyugat-ukranai Lviv megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők két rakétatámadást hajtottak végre egy elektromos alállomás ellen a régióban, aminek követketében másfél millióan maradtak áram nélkül a megyében. (MTI)

Nincs ivóvíz a fővárosban

Ismét orosz rakétacsapás érte szerdán az ukrán fővárost, Kijevet, az első információk szerint legalább három civil életét vesztette, hatan megsérültek - közölte a kijevi katonai adminisztráció a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A közlés szerint egy kétemeletes lakóépületet ért találat. Vitalij Klicsko kijevi polgármester hozzátette, hogy egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt is eltaláltak az orosz rakéták. Később közölte, hogy az egész fővárosban leállították a vezetékes ivóvízellátást.    

Ihor Klimenko országos rendőrfőnök egy tévéműsorban elmondta, hogy az eddigi adatok szerint az egész országban hat civil vesztette életét, és 36-an sérültek meg a szerdai rakétatámadások következtében.

Kora délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő pontosította korábbi közlését és arról tájékoztatott, hogy Oroszország szerdán mintegy hetven, H-101, H-555 és Kalibr típusú rakétát lőtt ki, ebből az ukrán légvédelem 51-et semmisített meg. Ezen felül a légvédelem lelőtt öt Lancet típusú csapásmérő drónt az ország déli része fölött.  

Olekszij Kuleba, Kijev megyei kormányzó közölte, hogy lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek találatok a régióban. Szavai szerint az egész megyében elment az áram. Andrij Nyebitov megyei rendőrfőnök később arról tájékoztatott, hogy eddig egy halálos áldozatról és legalább húsz sérültről tudnak a megyében. (MTI)

Újraindult az olajszállítás a Barátság-vezetéken Ukrajnában

Miután szerdán napközben ismeretlen okok miatt leállt Ukrajnában a Barátság kőolajvezetéken a szállítás, este azt közölte az orosz olajmonopólium Transznyeft a TASZSZ tudósítása szerint, hogy újraindult a szállítás.

Tovább a cikkhez

Újabb gigantikus mentőcsomag kell a legnagyobb német gázimportőrnek

Újabb tízmilliárd eurós nagyságrendű állami tőkeinjekcióra szorul a legnagyobb németországi földgázimportőr, az orosz szállítások leállítása miatt megrendült Uniper.

Tovább a cikkhez

Kibertámadás érte az Európai Parlamentet, Moszkva-barát csoport áll a háttérben

Kibertámadás érte az Európai Parlament honlapját, egy Moszkva-barát csoport jelentekezett az akció elkövetőjeként - írta Roberta Metsola, a Strasbourgban éppen plenáris ülést tartó uniós parlament elnöke szerdai Twitter üzenetében.

Tovább a cikkhez

Sorban rendelik el a vészleállítást az atomerőművekben: olyan játékot űznek az oroszok, ami egész Európára veszélyes lehet

A Reuters értesülései szerint az ukrán Enerhoatom atomenergetikai vállalat kénytelen volt egymás után vészleállásokat elrendelni a még működő ukrán atomerőművekben, a szerdai orosz bombázást követően.

Tovább a cikkhez

Még több fegyver megy Ukrajnának - Újabb segélycsomagot jelentett be a Fehér Ház

400 millió dollár értékben nyújt újabb "biztonsági támogatást," vagyis fegyvereket Ukrajnának az Egyesült Államok kormánya - írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Fogolycsere történt

35 hadifoglyot kapott vissza Oroszország Ukrajnától - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Cserébe az oroszok is 35 hadifoglyot engedtek vissza ukrán területre - közölte korábban Denisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezére.

Kolostorban razziázott az SzBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyhoz tartozó kolostorok helyiségeiben tartott házkutatása során oroszbarát irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt és "gyanús" orosz állampolgárokat talált - számolt be szerdán az SZBU sajtószolgálata.

(MTI)

Súlyos állítások a volt brit miniszterelnöktől: Európa nagyágyúi eleinte hallani sem akartak Ukrajna támogatásáról

Franciaország nem akarta elhinni, hogy Oroszország valóban megtámadja Ukrajnát, Németország pedig eleinte gyors orosz győzelemben reménykedett – állítja Boris Johnson, korábbi brit miniszterelnök a CNN-nek.

Tovább a cikkhez

Ismét leállt az olajszállítás a Barátság-vezetéken

Részben felfüggesztették az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték egy szakaszán Ukrajnában - jelentette szerdán az orosz TASZSZ hírügynökség a Transznyeft állami tulajdonú vezetéküzemeltetőre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Rakétaesőt zúdítottak az oroszok Ukrajnára, Kijev is heves tűz alá került

Ma délután újabb, átfogó rakétatámadást indítottak Ukrajna kritikus infrastruktúrája és nagyvárosai ellen az oroszok - írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Ez már túlmutat Ukrajnán: egy szomszédos országban elment az áram az orosz rakétázás miatt

Az ukrajnai energia-ellátási infrastruktúrát érő támadások miatt az Ukrajnával szomszédos Moldovában is súlyos áramkimaradások vannak – mondta Andrei Spuni, az ország miniszterelnök-helyettese.

Tovább a cikkhez

Csapdát állítottak Putyinnak, amelyből nem jöhet ki nyertesként - Most kiderült, milyen feltétellel élesedik

A Reutersnek nyilatkozó európai uniós diplomata szerdán elmondta, a G7 államok az orosz tengeri szállítású olajra vonatkozó árplafont 65-70 dolláron állapítanák meg.

Tovább a cikkhez

Külföldre utazott Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az örmény fővárosba, Jerevánba érkezett, hogy részt vegyen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján.

Tovább a cikkhez

Egy parányi sziget az ukrán ellenállás jelképévé vált - De mi történt azóta a maroknyi katonával, akik beintettek Oroszország rettegett hadihajójának?

Bohdan Hotszkijjal, a sziget egykori, alig 29 éves parancsnokával, és a "felmentő seregnek" nézett Vaszil Virozub atyával készített interjút a The Guardian. Hotszkij eredetileg decemberben kapta meg megbízatását, egy 28 fős alakulat parancsnokaként a Kígyó-sziget védelmét kellett biztosítania, míg Virozub atya feladata a szigetet védő hősi halottak eltemetése volt. Most mindketten meséltek a háború első napjairól, a sziget ostromáról és az orosz hadifogságban szerzett tapasztalataikról.

Tovább a cikkhez

Terrorizmust támogató államnak minősítette az Európai Parlament Oroszországot

Terrorizmust támogató államnak minősítette az Európai Parlament Oroszországot - írja több nyugati hírportál.

Tovább a cikkhez

Ferenc pápa a sztálini holodomorhoz hasonlította Oroszország mostani invázióját

Az ukránul holodomornak, éhínségnek nevezett történelmi időszakhoz hasonlította a mai ukrajnai lakosság helyzetét Ferenc pápa szerdán az általános audiencián elmondott beszédében.

Tovább a cikkhez

Nagyot robbantana Oroszország: visszatér az utakra a szovjet éra legendás ikonja

Két évtizedes szünet után Oroszország szerdán újraindította a szovjet korszakban gyártott Moszkvics személygépkocsi gyártását a francia Renault autógyártó korábbi moszkvai üzemében - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megmentették Ukrajnát a NATO-fegyverek, de jött hirtelen 3 hatalmas probléma

Mára szinte közhellyé vált, hogy a NATO támogatása nélkül Ukrajna Oroszország ellen viselt védekező háborúja közel sem állna ilyen jól. A Javelin, NLAW, Carl Gustaf páncéltörők nélkül jó eséllyel nem sikerült volna ilyen hatékonyan megállítani a háború elején indult tankrohamot, a Stinger vállról indítható légvédelmi rakétavetők nélkül sokkal nagyobb pusztítást tudott volna végezni az orosz légierő, a HIMARS-ek, Panzerhaubitzék nélkül nem lett volna ilyen sikeres az ukrán ellentámadás, most pedig az IRIS-T, NASAMS és Gepard légvédelmi rendszerek védik a nagyvárosokat az energiaellátást pusztító Sahed-drónoktól és cirkálórakétáktól. Az kétségkívül kijelenthető, hogy nem csupán jók a NATO-fegyverek, de az ukránok jól is használják őket, a háborúnak azonban nincs vége, a konfliktus intenzitása és elhúzódása miatt pedig a nyugati haditechnikai eszközök három hatalmas kihívással néznek szembe.

Tovább a cikkhez

Hogy állnak az oroszok rakétákkal? Konkrét számokat tettek közzé az ukránok

Konkrét számokat tett közzé Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az orosz rakétafegyverek állományáról.

Tovább a cikkhez

Nyugati állam ilyen harcezközt még sosem küldött Ukrajnába

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság három SH-3 Sea King többfunkciós helikoptert, valamint 10 ezer tüzérségi lőszert küld Ukrajnának. Az első jármű a BBC szerint már meg is érkezett.

Tovább a cikkhez

Az ukránok szerint halott orosz katonák egyenruháit kapják meg a luhanszki harcosok

Azzal vádaskodik az oroszok által megszállva tartott Luhanszk megye száműzetésben működő, ukrán kormányzata, hogy a térségben besorozott harcosok a fronton elesett katonák egyenruháit kapják meg.

Tovább a cikkhez

Váratlan fordulat a csúcsmodern drónok ügyében: nagyot nyerhet Ukrajna

Egy 16 amerikai szenátorból álló csoport sürgette a Biden-kormányt, hogy gondolja újra Ukrajna kérését a Gray Eagle drónok átadására. A Reuters információi szerint, a Joe Biden amerikai elnöknek szánt levél, amit mind republikánus, mind demokrata szenátorok aláírtak, magyarázatot követel arra, hogy miért nem lép előre az ügyben.

Tovább a cikkhez

Nem várt következménye lett a háborúnak: brutális csapást mérnek a hackerek az atomerőművekre

A Cyble, a dark webet monitorozó szervezet szerint a kiberbűnözők és az aktivista hackerek az ukrajnai háborút a tevékenységük kiszélesítésére használták fel, gyakran kritikus infrastruktúrákat vesznek célba, és érzékeny dokumentumokat, köztük személyazonosításra alkalmas információkat szivárogtatnak ki - Cybernews.

Tovább a cikkhez

Megjöttek az első fotók: ukrán támadástól rettegnek az oroszok Belgorodban, épülnek a védvonalak

Oroszország attól tart, hogy ukrán támadás éri Belgorod megyét, emiatt védvonalakat kezdtek el felhúzni a térségben.

Tovább a cikkhez

Lesújtó véleményt mondtak a britek az iráni drónokról, ráadásul szerintük az oroszok ebből is kifogytak

Igencsak lesújtó véleményt mondott a brit hírszerzés napi jelentésében az orosz haderő által használt iráni drónokról. A britek szerint a drónok csak "limitált sikereket" értek el a frontvonalon, a drónok nagy részét lelőtték az ukránok, ráadásul az orosz haderő az iráni drónokból is erősen kifogyóban van.

Tovább a cikkhez

Megvan a megoldás? Bejelentette Zelenszkij, mit válaszolnak Oroszország terrorbombázására

4000 „sérthetetlenség-központot” hoz létre Ukrajna, melynek célja biztosítani az alapvető emberi létszükségletek fenntartását, amennyiben az orosz bombázások miatt egyes területeken működésképtelenné válik a civil infrastruktúra – idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait a Kyiv Independent.

Tovább a cikkhez

Amerikai elemzők: az oroszok attól rettegnek, hogy Ukrajna megtámadja Belgorod megyét

Orosz tisztségviselők arra készülnek, hogy ukrán támadás éri Belgorod megyét, ugyanakkor az egész valószínűleg csak riogatás, melynek célja a háború támogatásának felélesztése a határ menti régiókban – írja legfrissebb elemzésében az amerikai Institute for Study of War (ISW) think-tank.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2022. november 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4931 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3390 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

CNN: megrendült az oroszok bizalma Putyinban, sokan nagyon sötét jövőt látnak

A háborús kudarcok és a nyugati szankciók hatása miatt megrendült az orosz lakosság bizalma az orosz vezetésben – írja a CNN helyi forrásokra és elemzőkre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Putyin váratlan húzása után két ország kezében a fordulat - Egyetlen lövés nélkül hatalmas győzelmet arathat a NATO

Svédország több évszázados, Finnország pedig a második világháború óta tartó függetlenségét adta fel NATO-csatlakozási kérelmével, amelynek beteljesítéséhez már csak két ország támogatására van szükség. Összeszedtük, mik voltak a legfontosabb mérföldkövek a két ország és a NATO kapcsolatában, és milyen következményei voltak a döntő fordulópontnak, amelyet az Ukrajna elleni február 24-i orosz invázió jelentett. Miért vonakodik az északi országok NATO-csatlakozásának ratifikációjától Törökország, és miért húzhatja az időt a magyar kormány? Mutatjuk, mekkora az esélye annak, hogy elbukik a svéd-finn kérelem, mire érdemes figyelnie a magyaroknak - és a NATO-tagállamok polgárainak - december elején, továbbá azt, mit jelentene a NATO és Oroszország számára történelmi bővítés.

Tovább a cikkhez

Koncentráltan támad az orosz haderő, Ukrajna durva télre készül - Háborús híreink szerdán

Tegnapi tudósításunkat itt tekintheti meg:

Címlapkép: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz