Patriot pat-2 holland inditas
Globál

Csúnya pofonba szaladtak bele a németek: kifogást kerestek, hamar helyreigazították őket

Portfolio
A német védelmi miniszter csütörtökön egyértelművé tette, hogy a Lengyelországnak felajánlott Patriot légvédelmi egységeket csak NATO-területen lehetséges felhasználni. Berlin ezzel szembeszállt Varsó azon kérésével, hogy a rendszert Nyugat-Ukrajna védelmére is használják. Nem sokkal később a NATO-főtitkár jelezte, Németország téves információkkal rendelkezik a NATO-eszközökről – írta meg a Reuters.

Ezek a Patriotok a NATO integrált légvédelmének részét képezik, ami azt jelenti, hogy a NATO területén való bevetésre szánják őket

- mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter péntek reggel Berlinben. Hozzátette, Németország nem rendelkezik elégséges felhatalmazással arra, hogy nem NATO-tagállam részére átadja az eszközöket, ehhez NATO-egyeztetés lenne szükséges.

Bármilyen NATO-területen kívüli felhasználás előzetes megbeszéléseket igényelne a NATO-val és a szövetségesekkel

- tette hozzá.

Berlin a november 15.-ei lengyel rakétabalesetet követően felajánlotta Varsónak, hogy saját Patriot légvédelmi-rakétarendszerét áthelyezi Lengyelország keleti határára. Válaszul, Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szerdán kéréssel fordult Németországhoz, inkább Nyugat-Ukrajnába küldje a Patriot egységeket, egyszerre védve vele a lengyel területeket és a Nyugat-Ukrajnai infrastruktúrát.

A konkrét rendszerekkel kapcsolatos döntések nemzeti döntések

reagálta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német kijelentésre. Hozzátette, hogy a végfelhasználói megállapodások és más szerződések néha tényleg tartalmazhatják, hogy konzultációra van szükség más, főként a fegyvert előállító szövetségesekkel, de a végső döntés akkor is a végfelhasználó kezében marad.

A NATO-ban jelenleg kevés Patriot áll szolgálatban, mivel a hidegháborút követően számos NATO-szövetséges csökkentette a számukat, a korlátozott rakétafenyegetésre hivatkozva. Nyugat-Németország 36 Patriot-egységgel rendelkezett a hidegháború végéig, számuk jelenleg 12-re csökkent, ráadásul ebből kettőt Szlovákiában állomásoztatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Stephan de Bruijn/Wikimedia Commons

üresrégiház
bét
autowallis 2022_3
virág judit galéria leleplezés
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
ukrán tarack ukrajna háború fegyveres erők fegyverek oroszország orosz