Izrael
Globál

Formálódik az új izraeli kormány, többszörösen elítélt politikus lehet a rendőrminiszter

MTI
Izraelben megszületett az első koalíciós egyezmény a Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt vezette Likud és a Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű jobboldali ultranacionalista párt között – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A megállapodás szerint megváltoztatják a belbiztonsági tárca nevét Nemzeti Biztonság Minisztériumára, és

az eddiginél nagyobb hatalmat is biztosítanak a rendőrség munkáját felügyelő minisztériumnak, amelynek az élére Itamár Bengvir, a Zsidó Erő vezetője kerül.

Bengvir ellen korábban 53 alkalommal nyújtott be vádiratot az ügyészség. Ebből nyolc alkalommal elítélték garázdaság, rendőri munka akadályozása, rasszizmusra való uszítás miatt, valamint két ítélet született terrorszervezet propagandaanyagának birtoklása és másik kettő terrorszervezet támogatása miatt.

Megváltozik a periférikus területek fejlesztéséért felelős központi intézmény neve is Galilea és Negev ügyeinek minisztériumáról Negev, Galilea és a Nemzeti Erő minisztériumára, és ezt a Zsidó Erő második embere, Jichák Vasszerlauf fogja vezetni.

Amichai Elijahu örökségügyi miniszter lesz, s a Zsidó Erőé lesz a gazdasági miniszterhelyettesi szék is, melybe Almog Kohen ülhet majd, továbbá a kneszet belbiztonsági bizottságának elnöki posztja, melyet Cvika Vogel kap meg, Limor Szon Har-Melech pedig a gázjogdíj-bizottság elnöke lesz rendszeres váltásban egy másik politikussal.

A keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja is igényt tartott Negev, Galilea és a Periféria Minisztériumára, ezért arról leválasztották a periférikus térségek ügyeit, s azt külön nekik szánják a – várakozások szerint már vasárnap – velük is megszülető egyezményben.

A hírek szerint Netanjahu már vasárnap alá szeretné írni a megállapodást a Sasszal, majd az askenázi ultraortodoxok Tóra pártjával, hogy ezzel elszigetelje és utolsónak hagyja a Vallásos Cionistákat vezető Becalel Szmotricsot, akivel még több vitás kérdésük is nyitva áll.

A november elsején tartott parlamenti választásokon a Netanjahut támogató jobboldali vallásos tömb 64-et nyert meg a kneszet 120 képviselői helyéből, és a köztársasági elnök a Likud párt elnökét kérte fel kormányalakításra.

A kormányfőjelöltnek az izraeli törvények szerint 28 nap áll rendelkezésre a kabinet megalakítására, amit Jichák Hercog államfő meghosszabbíthat újabb 14 nappal. Választási programjában Netanjahu tisztán jobboldali kormány megalakítását ígérte azokkal a pártokkal, amelyek az elmúlt három év öt választásán folyamatosan támogatták.

Címlapkép: Getty Images

dollar euro
áram
kiyosaki
koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ukrán Bmp pszh páncélos donbasz