Előfizetői tartalom

Dühös tömegek tombolnak, rendőrök az utcákon - Egyetlen tragikus tűzeset miatt elszabadultak az indulatok Kínában

Nagyon ritka, hogy országos szinten tüntetések zajlanak a Kínai Népköztársaság belső területein, egy szerencsétlenül alakult tűzeset miatt azonban elszabadultak az indulatok. Tíz ember meghalt és kilencen megsérültek, miután tűz ütött ki Ürümqiben, a Hszincsiang ujgur autonóm terület tartományi központjában – a hatóságoknak jó eséllyel sikerült volna időben megfékezniük a lángokat, ha nincsenek a „zéró Covid” jegyében meghozott, drákói lezárások. A legtöbb kínai városban a karanténok, lockdownok és kijárási korlátozások ellen tüntetnek, de vannak, akik már Hszi Csin-ping elnök lemondását követelik.

Lakástűzből országos tüntetések

A hétvégén tüntetések robbantak ki Kínában, ami a Kínai Népköztársaság anyaországában egészen ritka esemény. A mostani tüntetéssorozatot egy lakástűz-eset katalizálta: egy emeletes házban súlyos tűz ütött ki, melynek következtében meghalt tíz ember és kilencen megsérültek. Az incidens Hszincsiang tartományban történt, Ürümqi városban – ezt a tartományt amúgy is jelentős nemzetközi figyelem övezi, mert ez a terület ad otthont a nyugati politikai erők szerint üldözött és diszkriminált ujgur lakosságnak (Peking hivatalosan tagadja az ujgurok bármilyen diszkriminációját).

Maga a tűzeset nem is önmagában a halottak és sérültek száma miatt váltott ki országos indulatokat, hanem azért, mert

helyi felvételek alapján nagyon úgy tűnik, a hatóságok elsősorban azért nem tudták időben eloltani a tüzet, mert a lakóház-blokkra érvényes koronavírus-korlátozások miatt nem tudtak elég közel jutni az épülethez.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés