Előfizetői tartalom

Mindent boríthat egy pisztollyal hadonászó ügyvéd – Mi lesz az utóbbi évek egyik legfontosabb békefolyamatával?

Az Egyesült Államok és az egész Közel-Kelet aggódva figyeli Benjamin Netanjahu hatodik kormányának megalakulását, ugyanis abban fontos pozíciót, a nemzetbiztonsági miniszteri tisztséget kapta egy zsidó nacionalista és arabellenes politikus, Itamár Bengvir. Miközben 2020-ban sikerült tető alá hozni az arab–izraeli békefolyamat egyik legjelentősebb mérföldkövét, az Ábrahám-egyezményeket, a palesztinokat gyilkoló terroristákat éltető radikális ügyvéd kormányzati pozícióba kerülése a nehezen kiküzdött geopolitikai siker felborulásával fenyeget. Ez pedig egyre jobban aggasztja Izrael legfontosabb szövetségesét, az egyezmények megkötését Donald Trump elnöksége alatt segítő Egyesült Államokat is.

Kicsoda Itamár Bengvir?

1995. november 4-én egy izraeli szélsőjobboldali szélsőséges, Jigál Amir meggyilkolta Jichák Rabint, a zsidó állam miniszterelnökét, aki a Jasszer Arafat vezette palesztinokkal megkötötte az 1993-as és 1995-ös oslói egyezményeket, amelyekben Izrael állam és a Palesztin Hatóság kölcsönösen elismerte egymást. (Rabin és Arafat – Simon Peresszel együtt – 1994-ben béke Nobel-díjat is kapott ezért.) Három héttel a merénylet előtt egy másik zsidó szélsőséges, Itamar Ben-Gvir egy Rabin autójával ellopott Cadillac-emblémával jelent meg a televízióban, és azt mondta:

Elkaptuk az autóját, el fogjuk kapni őt is.

Bár a két eset között közvetlen kapcsolatot nem mutattak ki, az akkor mindössze 19 éves szélsőséges rögtön hírhedtté vált.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés