Előfizetői tartalom

Brutális titkosszolgálati játszma zajlik egy európai országban – Egy egész államot elragadna Putyin az EU elől?

Moldovában 2020-ban megbukott a Kreml által támogatott államfő, Igod Dodon, és a Nyugat-barát Maia Sandu került az elnöki posztra, ami nyugatos fordulatot eredményezett a volt szovjet tagköztársaságban. Mivel a korrupcióval és hazaárulással vádolt volt elnök már inkább ártott, mint használt Moszkvának, az orosz vezetés egy fiatal moldovai oligarchát, egy bizonyos Ilan Șort nézte ki magának, amelynek pártja napjainkban rendszeresen kormányellenes tüntetéseket szervez az immár EU-tagjelölt Moldovában. Mint titkosszolgálati információk rávilágítanak, egy óriási banki csalás miatt jelenleg izraeli száműzetésben élő Șor pártját Moszkva a hírhedt biztonsági szolgálaton, az FSZB-n keresztül látja el pénzzel és tanácsokkal, hogy megbuktassák a nyugatos kormányt és az Ukrajnával szomszédos országot ismét Oroszország érdekszférájába vonják.

„Az évszázad rablása” Moldova Ukrajna után az Oroszország által február 24-én elindított háború legnagyobb áldozata: az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadások a moldovai áramellátást is bizonytalanná tették, miközben az orosz Gazprom jelentősen csökkentette az országnak járó gázszállításokat, ami egekbe emelte a gázárakat. A volt szovjet tagköztársaság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés