Előfizetői tartalom

Több mint százéves legendás fegyvert vetnek be Ukrajnában, amely százezrek haláláért felelős - De miért használják még mindig?

A sorozatlövésre alkalmas gyorstüzelő fegyverek ötlete először a 19. század közepén merült fel, többek között az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban. A fegyvertípus aranykorszaka az első világháborúra tehető, de modernizált fajtái ma is minden modern haderő alapfelszereltségének részét képezik. A mostani orosz-ukrán háborúban pedig nem csak szupermodern harctéri fejlesztésekkel találkozhatunk, hanem mindkét fél előszeretettel nyúl vissza a több mint száz éves történelmi múlttal rendelkező fegyverarzenálhoz is.

A szerkezet, amivel hatékonyabban vágják el egymás torkát A géppuska előfutárának tartott Kosztka-féle sorozatlövő fegyver tervezete már a magyar szabadságharc alatt megfogalmazódott Kosztka Károly szabadságharcos feltalálóban. A legendás fegyverből, amely egyesek szerint az orosz beavatkozást is feltartóztatta volna, végül csak 1854-ben készült egy kicsinyített modell...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés