Előfizetői tartalom

Nemcsak két futballcsapat, két világ is összecsap ma a világbajnokságon – Geopolitikai játszmává emelték az elődöntőt az Atlasz oroszlánjai

A világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése minden bizonnyal a marokkói labdarúgó-válogatott, az Atlasz oroszlánjainak a szereplése. Az sokszor szóba került velük kapcsolatban, hogy ők az első afrikai ország a legjobb négy között, azonban az már kisebb hangsúlyt kap, hogy ők a legtovább jutó válogatott az arab világból is. Az arab világ földrajzilag megoszlik Ázsia és Afrika között, így mindkét federációból érkezhetnek négyévente a legnagyobb labdarúgó eseményre. Sok különbség van a szóban forgó országok között, azonban két dolog bizonyosan összeköti őket: a palesztin ügy, és hogy most szerepel a régió messze a legjobban. Utóbbi szempontjából nem tűnik irreleváns kérdésnek, hogy földrajzilag és éghajlati szempontól hol rendezik meg a világbajnokságot.

Marokkó, az arabok és berberek alapította nyugat-afrikai királyság az újkorban sikeresen kiűzte területéről a portugálokat és a spanyolokat, akik számos várost uraltak addig. A régiót az európaiaktól megtisztító királyság lett ezután nem sokkal az első ország a világon, amely elismerte az újonnan megalakuló Amerikai Egyesült Államokat.

Marokkó 1860-ban keveredett újbóli konfliktusba Spanyolországgal, majd az 1900-as évek elején Franciaországgal, amelynek következtében 1912-tól részben francia, részben spanyol protektorátus lett az ország területe. Azt leszámítva, hogy Ceuta és Melilla városai Spanyolországhoz tartoznak a mai napig, Marokkó 1957-ben nyerte el függetlenségét.

Az ország, azzal együtt, hogy itt él a világ berberjeinek a fele – mintegy 18-20 millióan a 36 milliós ország lakói közül – a Mauritániával együtt Északnyugat-Afrikától Irakig és Ománig tartó arab világ egy meghatározó országa. A 99%-ban muzulmán Marokkó egyszerre azon kevés arab ország egyike, amely elismeri Izrael államot, és részese a keleten egészen Indonéziáig tartó muszlim világnak is, és még az uralkodó is egészen Mohamed prófétától tudja származtatni a családját.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés