Előfizetői tartalom

Itt vannak a bizonyítékok: Amerikáig érnek a szálak az orosz drónbizniszben

Portfolio
Az orosz Orlan 10 UAV egy viszonylag alacsony technológiai színvonalú és olcsó drón, amely fontos szerepet játszik az orosz tüzérségi fegyverek koordinációjában. A Reuters és az iStories, egy orosz médiaorgánum, a londoni Royal United Services Institute (RUSI), egy védelmi agytröszt együttműködésével végzett vizsgálat olyan logisztikai útvonalat tárt fel, amely a világ minden táján húzódik, és az Orlan gyártósorán, az oroszországi Szentpéterváron található Speciális Technológiai Központban végződik. Az orosz vámnyilvántartások és banki nyilvántartások alapján a vizsgálat az első alkalom, hogy az amerikai technológia szállítási útvonalát egészen egy orosz gyártóig nyomon követték, melyeket Ukrajnában használnak.

Az orosz Speciális Technológiai Központ egykor az orosz kormány számára különféle megfigyelőeszközöket gyártott. Most azonban a hadsereg számára gyártott drónokra összpontosít. A központ először azután került az amerikai szankciók célkeresztjébe, hogy Barack Obama elnök szerint az orosz katonai hírszerzéssel együttműködve megpróbálta befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást.

A 2017-ben életbe lépett szankciók megtiltották, hogy bármely amerikai állampolgár, vagy vállalat bármit is szállítson, ami az orosz Különleges Technológiai Központhoz kerülhet. Idén márciusban az amerikai kormány megszigorította ezeket a korlátozásokat azzal, hogy blokkolta bármely amerikai termék értékesítését bármely orosz katonai végfelhasználó számára, és gyakorlatilag megakadályozta a csúcstechnológiai cikkek, például mikrochipek, kommunikációs és navigációs berendezések Oroszországba történő értékesítését.

Mindez nem akadályozta meg azonban az orosz Orlan drónok gyártását.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés