Előfizetői tartalom

Világbajnoki döntő helyett korrupciós vádak – Egy majdnem magyar gyarmat miatt törhet ki az új uniós botrány

Portfolio
Az elmúlt héten története egyik legnagyobb korrupciós botránya rázta meg az Európai Uniót, azon belül is az Európai Parlementet. A jelek arra utalnak, hogy jelentős anyagi juttatásokat fogadott el számos magas rangú uniós tisztviselő azért, hogy egyes országok kényes ügyeit és érdekeit az átlagosnál is jobban képviselje és – ha kell – nyilvánosan védelmébe is vegye. A Katargate néven is emlegetett botrány fő szála, úgy tűnik, a most véget érő labdarúgó-világbajnokság házigazdájához, Katarba vezet, azonban az látszik, hogy más fontos érintett is van. Úgy tűnik, Marokkó a másik állam, amely erősen érintett lehet a korrupciós botrányban. Ami még inkább érdekessé teszi a történteket, hogy  az ország célja elsősorban a Nyugat-Szaharával kapcsolatos ügyek és problémák kezelése lehetett. Márpedig ez az a terület, amelyet mint gyarmatot egykoron a spanyolok felajánlottak az Osztrák-Magyar Monarchiának megvételre, és a mai napig is állomásoznak itt magyar honvédek egy ENSZ-misszió keretében.

Miközben Marokkó a katari labdarúgó-világbajnokságon első afrikai és arab országként soha nem látott magasságokba emelkedve az elődöntőkre készült, jelentős botrány rázta meg az Európai Uniót. A botrány eddigi két fő szála éppen Katarba és Marokkóba vezet. Kapcsolódó cikkünk 2022. 12. 14. Nemcsak két futballcsapat, két világ is összecsap ma a világbajnokságon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés