Előfizetői tartalom

“Itt nix Josha Gijuri! Itt Amerika van!” – Szabadságvágyó magyarok a fiatal Egyesült Államokban

Németh Martin
Bölöni Farkas Sándor 1834-ben megjelent “Utazás Észak-Amerikában” című útirajza magyarok tömegei számára hozta közelebb a szabadság földjét, az Egyesült Államokat. A könyv azonban több olyan meglepő véletlen találkozást is elmesél, amely már akkor Amerikában élő, szabadságukat megélő és szerencséjüket kereső magyarokkal esett meg. Merre éltek és dolgoztak 1831-ben vadbőrrel kereskedő amerikai magyarok, és ki volt a zsarnok Josha Gijuri, aki megtestesítette a különbséget a kor Magyarországa és az Egyesült Államok között?

Utazás Észak-Amerikában: a magyarok megérkezése New Yorkba Az Utazás Észak-Amerikában című, 1834-ben megjelent mű Bölöni Farkas Sándor magyar író útirajza. A szerző 1830-32-ben többek között Béldi Ferenccel együtt járta be Nyugat-Európát, az Amerikai Egyesült Államok akkori területének egy részét (New York, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, Pennsylvania, Ohio...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái