Előfizetői tartalom

Ebben nem lesz köszönet: pokolian nehéz év vár a járműiparra 2023-ban

Portfolio
Az S&P Global Mobility közzétette 2023-as autóipari előrejelzését, amelyben a szakértők elsődlegesen az ellátási láncokkal kapcsolatos kihívásokra, számos piacon pedig a romló gazdasági kilátásokra hívják fel a figyelmet. A kockázatok ellenére úgy gondolják, jövőre elkezdődhet a globális járműpiac fellendülése, a gyártás felpörgetése, a koronavírus-járvány előtti szintek elérésére viszont még hosszú éveket kell várnunk.

Az S&P Global Mobility szakértői óvatos várakozást fogalmaztak meg a globális járműeladással (amikor járművekről írunk minden esetben a személyautókra és a kishazongépjárművekre együttesen gondolunk) és gyártással kapcsolatban 2023-ra vonatkozóan.

Ezt elsősorban a romló gazdasági kilátásokkal, a csökkenő kereslettel, a dráguló finanszírozással, az ellátási láncok problémáival, az új autók magasabb áraival, valamint az energia árának kiszámíthatatlan alakulásával és az energiaellátással kapcsolatos kockázatokkal magyarázzák. Külön kiemelik, hogy az elmúlt két évben felhalmozódott kereslet a járművek iránt továbbra is fennáll, viszont annak rendezett kielégítését több tényező is veszélyezteti: a félvezetők globális kínálata egyenlőtlenül alakulhat, Európa ipari termelését az energiaválság hozhatja nehéz helyzetbe és a logisztikában is előfordulhatnak fennakadások.

2023 várhatóan az óvatos fellendülés éve lesz, mivel a világ három komor évfordulóhoz közeledik. Három év koronavírusjárvány, két év chiphiány és egy év orosz-ukrán háború érezteti hatásait

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés