Előfizetői tartalom

Közbeszólt Németország erős embere, máris elakadtak az Ukrajnának ígért nehézfegyverek

Portfolio
Bár Nagy-Britannia és Lengyelország nyitottnak mutatkoznak arra, hogy modern, nyugati gyártmányú harckocsikat küldjenek Ukrajnának, a német kormány továbbra is vonakodik a kérdésben. Ez azért is lényeges, mert a Lengyelország által felajánlott Leopard 2-esek transzferjét először Berlinnek is jóvá kellene hagynia, egyelőre azonban teljes mértékben elzárkóznak a döntéstől és Amerikára mutogatnak. Ennek oka valószínűleg az, hogy Scholz egyszerre próbálja kielégíteni a Németország nemzetközi szövetségi rendszereiből fakadó kötelezettségeket és a német választói igényeket.

Bár a német kormány a múlt héten úgy döntött, hogy Ukrajnának Marder gyalogsági harcjárműveket szállít, úgy tűnik, hogy továbbra is óvatoskodnak a Leopard harckocsik átadásával kapcsolatosan. A hivatalos álláspont még mindig az, hogy a nyugati védelmi miniszterek következő, január 20-i, a Ramstein légibázison tartandó találkozójáig nem vállalnak kötelezettséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés