Előfizetői tartalom

Remek hír az elektromosjármű-iparnak: Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét fedezték fel

Portfolio
A svéd állami tulajdonú Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) bányavállalat csütörtökön közölte, hogy hogy az ország északi részén fekvő Kiruna területén több mint 1 millió tonna ritkaföldfém-oxidot talált, amely a legnagyobb ismert ilyen lelőhely Európában. A ritkaföldfém nélkülözhetetlen nyersanyag többek között az elektromos járművek gyártásánál, Európa azonban a bányák hiányában jelentős kínai behozatalra szorul ebben - írja a Reuters.

A ritkaföldfémek számos csúcstechnológiai gyártási folyamathoz nélkülözhetetlenek, például az elektromos járművekben, szélturbinákban, hordozható elektronikai eszközökben, mikrofonokban és hangszórókban használják őket. De akármennyire is fontos többek között az elektrifikáció során, jelenleg nem bányásszák ezeket Európában, így a régió a máshonnan, leginkább...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés