Előfizetői tartalom

Nagyon bedurvult a NATO: ömlenek a nehézfegyverek Ukrajnába, mindenki a sorsdöntő összecsapásra készül

Sorsdöntő. Számottevő. Fordulópont. Nagyjából ezekkel a jellemzőkkel szokták illetni az eddigi legnagyobb, számos NATO és NATO-aspiráns ország által egyszerre felajánlott, méreteiben és technikai színvonalában is jelentősnek mondható fegyvercsomagot, melynek pontos összetételét a katonai szövetség mai csúcstalálkozójának végén fogja bejelenteni. Lassan egy évvel a háború kezdete után a NATO vezetői úgy döntöttek: többé nem óvatoskodnak és leselejtezésre ítélt, hidegháborús technika helyett modern és ütőképes fegyverekkel szerelik fel az ukrán haderőt. Ha Oroszország valóban újabb támadásra készül, szűkül az időkeret arra, hogy ezt megvalósítsa, hiszen az új NATO-fegyverek számottevő upgradet jelentenek az ukrán fegyveres erők technológiai színvonalának. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az eddig közzétett infók alapján, bár tényleg jelentősnek nevezhető a ramsteini fegyvercsomag, önmagában a felajánlott eszközök alacsony darabszáma miatt valószínűleg nem lesz elég ahhoz, a Donbaszt, Krímet visszavegye velük Ukrajna. Ugyanakkor újabb ellentámadás indulhat, sőt, valószínűleg indulni is fog.

Az eddigi legnagyobb közös, NATO-szállítmány Archer önjáró tarack. Fotó: U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Bryan Myhr Oroszország és támogatóik a háború eleje óta mémelnek azzal, hogy azért nem tudnak tartós és jelentős sikereket elérni Ukrajnában, mert „az egész NATO ellen harcolnak” az országban. Eddig ez abszolút nem volt így, hiszen bár jelentős...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés