b-52 bombázók
Globál

Lopakodó vadászgépek és nukleáris bombázók indultak útnak a Közel-Keletre - Mi folyik itt?

Portfolio
Az Egyesült Államok és Izrael hétfőn megkezdte eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatát. A hadműveletben több ezer katona, egy tucat hajó és 142 repülőgép, köztük nagy hatótávolságú B-52-es nukleáris bombázók és F-35-ös lopakodó vadászgépek is részt vesznek – írta meg a Reuters.

Egy amerikai magas rangú tisztviselő szerint a hétfőn kezdődő és péntekig tartó "Juniper Oak" gyakorlatok célja az amerikai és az izraeli hadsereg közötti integráció demonstrálása és elmélyítése és az iráni atomprogrammal kapcsolatos feszültségekre adott erőteljes válasz.

A hadgyakorlatok éleslövészetet is tartalmaznak. Az amerikai fegyveres erők oldaláról mintegy 6400 katona vesz részt bennük. A szárazföldi erőkön felül az Egyesült Államok beveti

George H.W. Bush repülőgép-hordozóját, B-52-es nagy hatótávolságú nukleáris bombázóit, illetve F-35-ös lopakodó és F-15, F-16 és F-18 negyedik generációs vadászgépeit is.

A tisztviselő szerint a mostani gyakorlatok megmutatják, hogy az Egyesült Államok képes hatékonyan nagyszámú csapásmérő erőt a Közel-Keletre vezényelni, még akkor is, amikor Washington Oroszország ukrajnai inváziójára és a Kínával való fokozódó versenyre összpontosít. Az amerikai elrettentés az iráni atombomba-program fokozódásával párhuzamosan zajlik.

Korábban a nyugati országok az iráni atomalku-egyezmény felélesztését kezdeményezték, amely értelmében ha Irán lemond az atombomba-programjából és urándúsítási céljairól, cserébe a nyugati gazdasági szankciók felfüggesztésre kerülnek. A hónapokig tartó tárgyalások 2022 nyarán megrekedtek, majd teljesen elhaltak, miután Teherán Oroszország fő kamikaze drón-beszállítójává vált.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Teherán azeri nagykövetség