jevgenyij-prigozsin-wagner-csoport-oroszorszag
Globál

Ő lenne az új Raszputyin? Reagált a pletykára a rettegett Wagner-vezér

Portfolio
A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin válaszolt a közte és az utolsó cár fiát vérzékenység miatt kezelő Raszputyin szerzetes közötti összehasonlításokra. Az orosz zsoldosfőnök úgy fogalmazott, hogy az ő feladata nem a vérzés csillapítása, hanem Oroszország ellenségeinek vérének ontása. Prigozsin csínytevő gyerekhez hasonlította Amerikát, amelynek szerinte bocsánatot kell kérnie - számolt be a Reuters.

A Financial Times a hétvégén azt írta, hogy Prigozsin egyre nagyobb befolyással rendelkezik a Kremlben, és Grigorij Raszputyin ortodox szerzeteshez hasonlította, aki jelentős hatással volt Oroszország utolsó cárjára, II. Miklósra.

Prigozsin csak tavaly szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagner-csoportot, amely jelentős szerepet játszott az orosz hadsereg kelet-donbaszi terület elfoglalására irányuló kísérleteiben.

Nem nagyon ismerem Raszputyin történetét, de tudomásom szerint Raszputyin fontos tulajdonsága, hogy varázsigékkel csillapította az ifjú herceg vérzését

- idézte Prigozsint sajtószolgálata a cikkre reagálva.

Sajnos én nem csillapítom a vérzést. Én a hazánk ellenségeinek vérét veszem. És nem varázsigékkel, hanem a velük való közvetlen érintkezéssel

- jelentette ki a Wagner-csoport vezére.

Wagnert több afrikai országban is bevetették, általában a felkelők elleni harcokban. Az elmúlt hónapokban Prigozsin online videókon volt látható, amint orosz börtönökből próbál rabokat rábírni, hogy csatlakozzanak csapataihoz Ukrajnában.

Nem a Financial Times volt az első, amely az orosz császári udvarban betöltött szerzetes szerepéhez hasonlította - egy orosz újságíró tavaly használta ezt az összehasonlítást.

Az újság szerint Prigozsin, akárcsak Ramzan Kadirov csecsen vezető, az orosz háború másik aktív támogatója, "a katonai, bürokratikus és üzleti elit éles kritikusaként pozicionálta magát, akik állítólag cserbenhagyják Putyint a háborúhoz való félszívű, hozzá nem értő hozzáállásukkal".

Prigozsin szerint az összehasonlítások "teljesen egyértelműek", és a saját szerepét abban látja, hogy a nyugatiakat rendreutasítja.

Amikor a gyerekek csínytevésbe bocsátkoznak, mindenféle váratlan trükkel próbálják felhívni apjuk figyelmét. Az amerikaiaknak ezért csak annyit kell tenniük, hogy eljönnek apához, bocsánatot kérnek, és továbbra is normálisan viselkednek

- üzent Amerikának Prigozsin.

Címlapkép forrása: Mikhail Svetlov/Getty Images

chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Dán Leopard tank