fbi
Globál

Donald Trump volt alelnökének otthonában is titkosított iratok kerültek elő

MTI
Szakértők titkosított iratokra bukkantak Mike Pence volt amerikai alelnök Indiana állambeli otthonában, a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának (FBI) - derült ki kedden.

A "néhány darab előkerült titkosított dokumentumot hanyagul bedobozolva, az előző kormányzati ciklus végén szállították a korábbi alelnök otthonába" - derült ki Mike Pence ügyvédje, Greg Jacob leveléből, melyet múlt hét szerdán a levéltárnak címzett.

Pence ügyvédje levelében hangsúlyozta, hogy ügyfele nem tudott róla, hogy bizalmas minősítésű iratok találhatók otthonában, a volt alelnök ugyanakkor "tisztában van az érzékeny és bizalmas információk védelmének fontosságával", ebből adódóan "készen áll rá, hogy teljes mértékben együttműködjön a levéltárral". Greg Jacob egy későbbi, hétvégi levelében tudatta a levéltárral, hogy az FBI lefoglalta és elvitte Pence otthonából a kérdéses iratokat.

Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévő dokumentumok felülvizsgálatához, hogy nemrég kiderült: Donald Trump volt amerikai elnöknél és Joe Biden otthonában is bizalmas dokumentumokat találtak.

Trump tavaly nem volt hajlandó átadni az FBI-nak a floridai otthonában felfedezett dokumentumokat, a hatóság így bejelentés nélküli házkutatást tartott Trump rezidenciáján. Az FBI ügynökei több tucatnyi irattal távoztak, ettől fogva pedig az igazságügyi minisztérium mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Trump ellen. A mindenkori elnöknek hivatali ideje lejártával kötelessége átadni a birtokában lévő dokumentumokat a levéltárnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

orosz ukrán háború konfliktus katona fegyveres harcos katona stock
K_EPA20210607063
balaton utazás nyaralás kijárási korlátozás
amerikai haderő hadsereg tengerészgyalogság katona
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
iran dron hadgyakorlat