harkiv-ukrán-tank-katona
Globál

Egyre jobban fegyverkezik a NATO a keleti végeken, nemzetközi szinten mozgolódnak az oroszok – Háborús híreink kedden

Portfolio
Hollandia február végéig nyolc amerikai gyártmányú F-35-ös többfunkciós vadászgépet tervez Lengyelországba küldeni azzal a céllal, hogy erősítsék a NATO keleti szárnyának védelmi képességeit. Nagy számú Bradley páncélos érkezett Lengyelországba. Dél-Afrika Oroszországgal és Kínával tervez a jövő hónapban haditengerészeti gyakorlatot. Burkina Fasoban is a Wagner-zsoldosok miatt küldhették el a NATO egységeket. Cikkünk folyamatosan frissül.

Öt év börtönnel büntetné azokat, akik rosszat mernek szólni börtönökből verbuvált zsoldosairól a Wagner csoport vezetője

Az Ukrajnában harcoló orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója arra kérte az orosz parlamentet, hogy tiltsa be az embereiről szóló negatív médiabeszámolókat, és a büntető törvénykönyv módosításával a harcosai lejáratását öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtsák – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Putyin elárulta: Oroszország több mint háromszor annyi Patriot-szintű rakétát gyárt, mint Amerika

Oroszország több mint háromszor annyi, a Patriotokkal egyenértékű légvédelmi rakétát gyárt, mint amennyit az Egyesült Államok - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Novo-Ogarjovóban.

Tovább a cikkhez

Magyar honvédelmi miniszter: nem bírnak egymással az oroszok és az ukránok, véghajrában a magyar vaskupola rendszer kiépítése

Az orosz-ukrán háborúban „minden jel arra mutat, hogy egyik fél sem igazán bír a másikkal. Sajnos a konfliktusnak a katonai megoldása nem nagyon látható, és nem várható, hogy hamar megtörténjen ez. Egyelőre a háború Ukrajna keleti határánál vagy annak közelében zajlik, így a mi határaink biztonságban vannak” – többek között ezeket mondta az Inforádió Aréna című műsorában kedd este a magyar honvédelmi miniszter.

Tovább a cikkhez

Amerika azt állítja, kínai cégek a szankciók kikerülésével támogatják Oroszországot

Az Egyesült Államok megfigyelései szerint van néhány kínai cég, amely a szankciók megkerülésével támogatja Oroszországot az ukránok ellen folytatott háborúban – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megvan a döntés: Leopard tankokat küld Németország Ukrajnába!

A Spiegel értesülései szerint döntött végre Németország a Leopard tankok sorsáról, a lap úgy tudja, hogy a német vezetés odaadja azokat Ukrajnának - számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a végítélet órája: 90 másodpercre vagyunk a világvégétől

Az atomtudósok kedden 90 másodperccel éjfél előttre állították a "végítélet óráját" - közelebb, mint valaha a megsemmisülés veszélyéhez – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Moldova komoly támogatást kap az EU-tól

Az Európai Unió 145 millió eurós (56,7 milliárd forint) támogatást nyújt Moldovának, hogy támogassa az ország gazdaságát és energiabiztonságát - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij a finn elnököt fogadta Kijevben

Sauli Niinistö finn elnök kedden előre be nem jelentett látogatásra érkezett Ukrajnába, tárgyalásai középpontjában a háború sújtotta kelet-európai ország további katonai célú támogatása állt – jelentette a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

Ukrajna nagyra értékeli Finnország és a finnek támogatását. Köszönöm ezt a látogatást!

– írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amelyen videófelvételt is közzétett finn kollégájával folytatott találkozójáról.

Zelenszkij közös sajtótájékoztatójukon leszögezte, hogy Ukrajna nem készült, és ezután sem készül megtámadni Fehéroroszországot. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az ukrán elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő keddi kijelentésére reagált, amelyben megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Az államfők megbeszélésükön megvitatták Finnország katonai segítségnyújtását és Ukrajna politikai támogatását. Niinistö szavai szerint Ukrajna harckocsikkal történő ellátásának kérdése továbbra is napirenden van.

Mi vagyunk az egyetlen ország a NATO-n kívül, amelynek Leopard típusú harckocsijai vannak. Hosszú határszakaszunk van Oroszországgal, és ezt figyelembe kell venni

– mutatott rá Niinistö sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy különféle szerepek vannak az ukrán segítségnyújtásában, és Finnország aktívan részt vesz ebben a segítségben. A mai napig Finnország 600 millió eurót nyújtott Ukrajnának katonai segítségnyújtás formájában – tette hozzá.

Az ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy hétfőn a finn külügyminiszter közölte: országa még nem döntött arról, hogy szállít-e Leopard harckocsikat Ukrajnának.

A finn államfő a nap folyamán felkereste a Kijev megyei Borogyankát és Bucsát, ahol az orosz hadsereg a háború első heteiben komoly pusztításokat végzett. Borogyankában megvitatta az újjáépítés kérdéseit, beleértve ideiglenes lakások kialakítását, amelyhez Finnország már segítséget nyújtott Ukrajnának.

(MTI)

Oroszország szerint ukrán katonák Dnyeperen történő átkelését hiúsították meg

A RIA Novosztyi hírügynökség Herszon megye katasztrófavédelmi szolgálatainak szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők meghiúsították, hogy ukrán katonák átkeljenek a Dnyeper folyón Nova Kakhovka közelében.

Az informátor szerint a Korsunkánál és Dnyiprjanynál kudarcot valló próbálkozás során az ukránok hat páncélozott gyalogsági járművet, három rohamcsónakot és mintegy száz katonát veszítettek.

(MTI)

Ukrajna bejelentette: nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban – jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál tudósítása alapján.

Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben

– szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él.

Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a fehérorosz fenyegetés

– fűzte hozzá Nyikolenko.

A szóvivő arra reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával.

Lukasenka egyúttal megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

(MTI)

További magas rangú ukrán tisztségviselőket menesztettek tisztségükből

További magas rangú tisztségviselőket, hat miniszterhelyettest és öt megyei kormányzót mentett fel hivatalából az ukrán kormány kedden.

Az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Oleh Nemcsinov kabinetminisztert, aki ismertette a távozók névsorát. Eszerint mennie kellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettesnek, Ivan Lukerja és Vjacseszlav Negoda közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettesnek, valamint Vitalij Muzicsenkónak, a szociálpolitikai tárca helyettes vezetőjének.

A testület egyben támogatta Volodimir Zelenszkij államfő rendelettervezetét, amely szerint elbocsátják Valentin Reznicsenko Dnyipropetrovszk megyei, Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei, Olekszij Kuleba Kijev megyei, Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzót.

A nap folyamán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője is felmentését kérte, amit Zelenszkij nem sokkal később rendeletben jóvá is hagyott.

A Strana.ua hírportál és az Ukrajinszka Pravda szerint Kirilo Timosenko helyét Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni kormányzói hivatal élére nevezhetik ki.

A múlt héten, január 17-én Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda tanácsadója nyújtotta be lemondását posztjáról, amit Andrij Jermak, az iroda vezetője még aznap elfogadott.

Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden azt írta a Twitteren, hogy Zelenszkij személyi döntései az állam kulcsfontosságú prioritásairól tanúskodnak, így reagál az államfő arra a kulcsfontosságú társadalmi elvárásra, hogy az igazságszolgáltatásnak mindenkire vonatkoznia kell.

Zelenszkij hétfő esti videóbeszédében már előre jelezte, hogy korrupciós vádak miatt a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

(MTI)

Megfejtette az ukrán hírszerzés, miért olyan hatékony a Wagner-csoport

A CNN-hez eljutott ukrán hírszerzési anyagokból kiderül, mennyire hatékonyak a Wagner orosz zsoldoscsoport harcosai a Bahmut körüli harcokban, és milyen nehéz ellenük harcolni.

Tovább a cikkhez

Videó: így néz ki egy autóút a legendás ukrán sártengeren

Friss videó jelent meg a Twitteren a mai napon, mely jól mutatja azt, hogy miért is okoz rendkívül komoly nehézségeket az orosz és ukrán csapatoknak az ukrajnai sárban való közlekedés. A videón látható Ukrán járművek még szerencsésnek számítanak.

Tovább a cikkhez

Az ukrajnai háború egyik nagy nyertese a Magyarországon is aktív német multi

Megemelte a 2025-re vonatkozó értékesítési várakozásait a német Rheinmetall, miután az orosz ukrán háború tavaly februári kitörését követően jelentősen megnövekedett a fegyverkezés iránti kereslet - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kijev elleni támadást terveznek az oroszok? Ukrajna már készülődik

Az elmúlt hetekben több ukrán forrás is arról nyilatkozott, hogy Oroszország tavasszal egy új offenzívát fog indítani, vélhetően az ország északi régióiban. A Twitterre frissen felkerült fotók alapján az ukrán csapatok már hozzá is láttak a főváros védelmének megerősítéséhez.

Tovább a cikkhez

Nagyon beindultak a lengyelek, súlyos döntés előtt Németország

Lengyelország hivatalosan is kérvényezte Németországtól, hogy Leopard 2-es harckocsikat küldhessenek azonban ezen túlmenően is több érdekes részlet derült ki a lengyel tervekről - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Lónya kivételével megindult a forgalom a magyar–ukrán átkelőhelyeken

A lónyai kivételével minden magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen megindult a határforgalom – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedd délután a rendőrségi honlapon.

A szakemberek elvégezték az ukrán oldalon fennálló informatikai karbantartást, így a határforgalom ismét zavartalanul haladhat a záhonyi, a beregsurányi, a barabási és a tiszabecsi átkelőhelyeken.

A lónyai közúti határátkelőhelyeken áramszünet miatt továbbra is szünetel a forgalom – olvasható a police.hu oldalon.

(MTI)

Egyre biztosabb – Újabb lépéssel kerültek közelebb az orosz csapatok Bahmut bekerítéséhez

Evgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője múlt héten jelentette be azt, hogy csapatai elfoglalták a Bahmuttól délre fekvő Kliscsijivka falut. Bár az ukrán vezérkar akkor még cáfolta a hírt, egyre több jel utal arra, hogy mostanra tényleg az oroszok kezére került a település.

Tovább a cikkhez

Németország tovább mérlegel Leopard-ügyben

Németország nem szigetelődött el abban a kérdésben, hogy kell-e Leopard típusú német harckocsikkal támogatni az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden Berlinben.    

A négy napja kinevezett miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott első hivatalos megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kifejtette: míg egyes országok nagyon határozottan követelik, hogy Ukrajna támogatói a világ legerősebb és legmodernebb nyugati harckocsijának számító Leoparddal is segítsék a védekezést, mások éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár.

Ez azonban nem megosztottságot jelent, hanem azt, hogy az álláspontok összehangolása egy folyamat, amelyhez idő kell

– mondta Boris Pistorius.

Hozzátette: hamarosan elkészül a minisztérium jelentése a hadsereg (Bundeswehr) Leopard-állományáról és a harckocsik állapotáról, felszereltségéről, így nagyon gyorsan el lehet kezdeni a kiképzést és a szállítást, ha a kormány úgy határoz, hogy a Bundeswehrtől is átadnak ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Jens Stoltenberg hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan lezárulnak a szövetségesek közötti egyeztetések és sikerül megállapodásra jutni.

Kiemelte: még ütőképesebb és fejlettebb fegyverrendszerekkel, köztük harckocsikkal is segíteni kell a védekezést, méghozzá az eddiginél gyorsabban, mert döntő fontosságú szakasz következik Oroszország Ukrajna elleni háborújában, a Kreml újabb támodásokra készül.

Mint mondta, éppen ezért üdvözli, hogy a német kormány már a döntéselőkészítés szakaszában arra bíztatja Leopardokkal rendelkező partnereit, hogy kezdje meg az ukrán katonák kiképzését a harckocsi használatára.

A NATO-főtitkár aláhúzta: csak azzal lehet tartós békét teremteni, hogy világossá teszik Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, hogy nem győzhet a csatatéren, ehhez pedig képessé kell tenni az ukrán erőket az orosz megszállás alá került területek visszafoglalására.

A német kormánynak a Leopardok ügyében nemcsak arról kell dönteni, hogy átadnak-e harckocsikat a Bundeswehrtől Ukrajnának, hanem a hadiipari exportról szóló szabályok alapján arról is, hogy engedélyezi-e más országoknak a német gyártótól vásárolt harckocsik továbbadását.

(MTI)

Lengyelország engedélyt kért Németországtól Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához

Németország megkapta a lengyel engedélykérést német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnába szállításához – közölte keddi Twitter-bejegyzésében Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Blaszczak arra szólította fel a német felet, hogy csatlakozzon az Ukrajnát Leopard-2 harckocsikkal támogató országok koalíciójához.

Ez közös ügyünk, hiszen egész Európa biztonságáról van szó

– írta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy nem érkezett még engedélykérés a szövetségi kormányhoz külföldre eladott Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne ilyen, nem állnának a kezdeményezés útjába.

A hadiipari exportról szóló német jogszabályok szerint a német szövetségi kormány engedélye nélkül nem lehet külföldre kivitt harckocsit harmadik országnak átadni.

A wpolityce.pl lengyel hírportál megszerezte és már hétfő este ismertette a Robert Habeck német gazdasági, valamint Boris Pistorius védelmi miniszternek címzett levél tartalmát.

Blaszczak a levélben reményének adott hangot, hogy a német fél segíti Lengyelországot a harckocsik kezelésével megbízott ukrán katonák kiképzésében, és biztosítja az alkatrészeket és a lőszert. A tárcavezető aláhúzta, hogy az ügy gyors elbírálására számít.

Mateusz Morawiecki kormányfő vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot.

Varsó eredetileg azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának, Lengyelország ennek keretében tizennégy Leopard-2 harckocsit szállítana a saját készleteiből. Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez, a balti államok külügyminiszterei pedig szombaton közös nyilatkozatban felszólították a német kormányt, hogy azonnali hatállyal biztosítson ilyen harckocsikat Ukrajnának.

Pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik szállításáról. A német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-esek állományát, és a partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntést hoznak.

(MTI)

Bemondta Putyin hű szövetségese: megnemtámadási szerződéssel környékezte meg Ukrajna

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök egy nyilatkozatában közölte, hogy Kijev egy sajátos ajánlattal állt elő az országa számára - írja a TASZSZ.

Tovább a cikkhez

Az összes magyar–ukrán határállomáson szünetel a határforgalom

Minden magyar–ukrán viszonylatú határátkelőhelyen szünetel az átléptetés – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedd délelőtt.

Mint írták, az ukrán oldalon fennálló informatikai karbantartás miatt szünetel a ki- és beléptetés a záhonyi, a lónyai, a barabási, a beregsurányi és a tiszabecsi átkelőhelyeken.

A külföldre utazóknak a rendőrség azt ajánlja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rutin mobilapplikáció segítségével.

(MTI)

Több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette lemondását

Több magas rangú ukrán tisztségviselő is bejelentette távozását tisztségéből kedden, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlzó áron vásároltak ellátmányt a hadsereg számára - közölték a hatóságok.

A távozók között van Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettes, aki a fegyveres erők logisztikai támogatásáért felelt, valamint Kirilo Timosenko, az elnöki adminisztráció helyettes vezetője és Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes.

Ez utóbbi tisztségviselő távozását a főügyészség is megerősítette a honlapján olvasható közleményben.

Az Ukrajinszka Pravda hír- és elemző honlap szerint lemondhatnak tisztségükről Szumi és Dnyipropetrovszk megyék vezetői, Dmitro Zsivicsenko és Valentin Reznyicsenko, valamint a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjai és Herszon megyék vezetői, Olekszandr Sztaruh és Jaroszlav Janusevics is.

Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, hogy a "személyzeti átrendezéssel" Volodimir Zelenszkij államfő arra a "kulcsfontosságú közkövetelésre" reagált, hogy az igazságszolgáltatásnak mindenkire vonatkoznia kell.

Zelenszkij hétfő esti videobeszédében már jelezte, hogy a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain korrupciós vádak miatt. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

A nap folyamán felmentését kérte tisztségéből Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. A helyi sajtó szerint Timosenko az Ukrajna elleni orosz háború 2022. februári kezdete óta többször is korrupció gyanújába keveredett, amely drága autók személyes használatához kapcsolódott. Az érintett minden vádat tagad.

A Strana.ua és az Ukrajinszka Pravda ukrán hír- és elemző honlap szerint Kirilo Timosenko helyét a kijevi területi közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni területi katonai közigazgatás vezetőjévé nevezhetik ki.

A múlt héten, január 17-én egy másik vezető tisztségviselő, Olekszij Aresztovics közölte, hogy benyújtotta lemondását az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadói posztjáról. Azt mondta, azért tette ezt, hogy "példát mutasson a civilizált viselkedésből".

Kedden hozták nyilvánosságra, hogy számos ukrán vezető állami és biztonsági tisztségviselő számára megtiltották a magáncélú külföldi utazást. Névsorukat az államfő honlapján tették közzé.

Az RBK-Ukraina hírügynökség jelentése szerint Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes felmentésének az az oka, hogy korábban tíznapos szabadságra utazott a spanyolországi Marbellába, Volodimir Zelenszkij elnök azon felszólítása ellenére, hogy az állami tisztviselők tartózkodjanak a külföldi üdülőhelyek meglátogatásától.

(MTI)

Ekkor és itt vár nagy orosz offenzívát az ukrán hírszerzés

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország egy tavaszi vagy kora nyári nagy offenzívára készül – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet ukrajnai háborúról szóló hétfői jelentése.

Tovább a cikkhez

Itt vannak az ukrajnai korrupciós botrány újabb következményei

Közzétették kedden az ukrán elnök honlapján azoknak az állami tisztségviselőknek és biztonsági vezetőknek a névsorát, akik számára megtiltották a külföldi utazást szabadság "vagy bármilyen más nem állami célból". Eközben részletek derültek Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője felmentése kapcsán is.

Tovább a cikkhez

Megrázó felvétel: ilyen az, amikor becsapódik az oroszok szuperfegyvere

Kedden jelent meg a Twitteren egy felvétel, melyen az látható, amint egy orosz TOSZ-1-es rakéta-sorozatvető három lövedéke becsapódik a luhanszk-megyei Novoszelivszke faluban. A TOSZ-1 rakétái híresen nagy pusztítást képesek véghez vinni, amit a videó is igazol.

Tovább a cikkhez

Komoly csapást mérhet az orosz katonai képességekre az apró balti állam

Több, egymástól független hírportál, így a Novaya Gazeta is úgy értesült, hogy Észtország ki kívánja terjeszteni a Balti-tengerből nyíló Finn-öböl fölötti ellenőrzési zónáját. A lépés lehetővé teszi azt, hogy az apró NATO tagállam lezárja a hajózási útvonalakat Oroszország egyik legnagyobb kikötője, Szentpétervár irányába.

Tovább a cikkhez

Sorra mondanak le a prominens ukrán vezetők

Eltávolították posztjáról az ukrán főügyészhelyettest, valamint az ukrán védelmi miniszterhelyettes is lemondott - számol be róla a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kő kövön nem maradt: látványos felvételen, ahogy ukrán rakéta-sorozatvetők hada egyszerre nyit tüzet az orosz állásokra

Közösségi oldalakon látható az ukrán fegyveres erők által közzétett felvétel, amint több rakéta-sorozatvetőből nyitnak tüzet az orosz állásokra az éjszaka közepén. Korábban már beszámoltunk róla, a drónfelderítés és hírszerzés által megadott célpontokra gyakran mér csapást az ukrán tüzérség, érzékeny veszteségeket okozva az orosz csapatoknak.

Tovább a cikkhez

Jelentett a hírszerzés: komoly gondok lehetnek az orosz elit légideszantosok körül

Ma is közzétette napi jelentését a brit védelmi minisztérium, amelyben az orosz légideszantos alaklatok irányításában kialakult változásról számoltak be.

Tovább a cikkhez

Megrázó felvétel: semmi nem maradt a donbaszi városból

Újabb, drónról készült felvétel jelent meg a Twitteren, melyen ezúttal a Donyecktől közvetlenül délkeletre elhelyezkedő kisváros, Marinka látható, pontosabban az, ami megmaradt belőle.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: nagy hatótávolságú rakétákhoz juthat Ukrajna

Az UK Defence Journal észrevette, hogy Nagy-Britannia védelmi minisztériuma egy parlamenti kérdésre adott válaszában "nem zárta ki", hogy Ukrajnának olyan rakétákat szállítson, amelyek hatótávolsága elég nagy ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen Oroszországból támadó rakétarendszerek megsemmisítésére.

Tovább a cikkhez

Hullanak a fejek az ukrán vezetésben – Ezzel a gárdával nem lehet nekifutni a kritikus tavasznak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy személyi változások történnek nemsokára az országban felső és alsóbb szinteken is, miután az orosz invázió óta a legnagyobb visszhangot kiváltó korrupciós vádak azzal fenyegetnek, hogy a nyugati lelkesedés a kijevi kormány iránt alább fog hagyni - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

ORFK: csaknem 8500-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4750-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3673-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a közleményben.

Az ukrajnai háború elől vonattal 58 ember - köztük 19 gyermek - érkezett Budapestre - írták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írták.

(MTI)

Megszólalt a Rheinmetal: ennyi Leopardot tudnának szinte azonnal küldeni

A Rheinmetall német fegyvergyártó közölte, hogy mennyi Leopard harckocsit tudna leszállítani Ukrajnának ha szükség lenne rá - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Térképen a kibontakozó orosz offenzíva eddigi eredményei

A brit védelmi minisztérium a háború jelenlegi állását bemutató térképet tett közzé.

Tovább a cikkhez

Egyre jobban fegyverkezik a NATO a keleti végeken, nemzetközi szinten mozgolódnak az oroszok – Háborús híreink kedden

Háborús híreink hétfőn:

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

Ismét terjed a rémhír a magyar minimálbérről
forint
Vekeri-tó vízállás csapadék debrecen
orosz ukrán háború konfliktus katona fegyveres harcos katona stock
K_EPA20210607063
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iran dron hadgyakorlat