ukrajna-rendőrség-korrupció-elszámolás
Globál

Hullanak a fejek az ukrán vezetésben – Ezzel a gárdával nem lehet nekifutni a kritikus tavasznak

Portfolio
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy személyi változások történnek nemsokára az országban felső és alsóbb szinteken is, miután az orosz invázió óta a legnagyobb visszhangot kiváltó korrupciós vádak azzal fenyegetnek, hogy a nyugati lelkesedés a kijevi kormány iránt alább fog hagyni - írja a Reuters.

Már vannak személyi döntések - néhány ma, néhány holnap - a minisztériumok és más központi kormányzati szervek, valamint a régiók és a bűnüldöző szervek különböző szintű tisztviselőivel kapcsolatban

- mondta Zelenszkij hétfői esti videóbeszédében.

Zelenszkij, aki nem nevezte meg a leváltandó tisztviselőket, elmondta, hogy tervei között szerepel a hivatalos külföldi utazások szigorúbb felügyelete is.

Több ukrán média arról számolt be, hogy a kabinet minisztereit és magas rangú tisztviselőit is hamarosan elbocsáthatják.

A döntések előzménye, hogy az elmúlt napokban több olyan korrupciós botrány is kirobbant Ukrajnában, amely arra utal, hogy az állami adminisztráció különböző szintjén lévő hivatalnokok saját maguk próbálnak nyerészkedni a háborús helyzet.

Vasárnap a korrupcióellenes rendőrség közölte, hogy őrizetbe vették az infrastrukturális miniszterhelyettest azzal a gyanúval, hogy tavaly szeptemberben generátorok importálásával kapcsolatban 400 000 dollár kenőpénzt kapott. Egy másik újságírói vizsgálat azzal vádolta a védelmi minisztériumot, hogy túlzottan sokat fizetett a katonák élelmezéséért a beszállítóknak.

David Arahamia, a Zelenszkij vezette Nép Szolgája párt vezetője szerint a tisztviselőknek "a háborúra kellene összpontosítaniuk, az áldozatoknak kellene segíteniük, csökkenteniük kellene a bürokráciát és le kellene állítaniuk a kétes üzleteket".

Tavasszal mindenképpen bebörtönzések várhatóak. Ha a humánus megközelítés nem válik be, akkor a hadiállapottal összhangban fogjuk cselekedni

- mondta.Mindeközben Ukrajna szankciókat vezetett be 22, az ukrajnai orosz ortodox egyházzal kapcsolatban álló személy ellen is, amiért Zelenszkij elnök szerint a vallás leple alatt népirtást támogattak.

Címlapkép: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Tunézia választás