patriot légvédelmi rakétarendszer légvédelem rakéta stock
Globál

Kiszivárgott: nagy hatótávolságú rakétákhoz juthat Ukrajna

Portfolio
Az UK Defence Journal észrevette, hogy Nagy-Britannia védelmi minisztériuma egy parlamenti kérdésre adott válaszában "nem zárta ki", hogy Ukrajnának olyan rakétákat szállítson, amelyek hatótávolsága elég nagy ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen Oroszországból támadó rakétarendszerek megsemmisítésére.

Ukrajna korábban többször kérte a HIMARS rakétarendszerekből is indítható nagy hatótávolságú amerikai ATACMS rakéták szállítását az Egyesült Államoktól, de a Biden-kormányzat korábban elzárkózott a lehetőségtől, attól félve, hogy eszkalálja az orosz-ukrán konfliktust. Január elején azonban megjelentek a pletykák, hogy a Pentagon is fontolgatja az ATACMS-ok szállítását az ukrán fegyveres erők részére.

A brit védelmi minisztérium államtitkára egy írásban feltett parlamenti kérdésre válaszolva kijelentette, nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy olyan, nagyobb hatótávolságú fegyverrendszereket szállítsanak Ukrajnának, amivel képesek lennének elérni az orosz hátországban állomásozó rakétarendszereket. Az államtitkár kihangsúlyozta azt is, hogy a szállítás lehetősége azután merült fel, hogy Oroszország nagy hatótávolságú rakétáival célba vette az ukrán polgári infrastruktúrát.

Az Egyesült Királyság folyamatosan felülvizsgálja az Ukrajnának nyújtott támogatását, és nem zárta ki annak lehetőségét, hogy nagyobb hatótávolságú fegyverrendszereket biztosítson Oroszországnak a polgári infrastruktúrát célzó, nemrégiben történt válogatás nélküli, tömeges támadásokkal szemben

– szerepel az államtitkár válaszában.

Az Egyesült Királyság korábban úttörőnek bizonyult Ukrajna egy másik régi kérésével kapcsolatban is, miszerint nyugati fejlesztésű, modern általános/közepes páncélosokat (Main Battle Tank – MBT) biztosít az ukrán fegyveres erők részére. Nagy-Britannia év elején jelentette be, hogy 14 darab Challenger 2-est küld az ukrán fegyveres erők részére.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

bét
charles michel
bankjegy forint
Gyár
repülőgép
bull bear
Jair_Bolsonaro_-_EBC_03 (1)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
repülőgép