Mogadishu
Globál

Lecsaptak a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetére, amerikai katonák is részt vettek az akcióban

MTI
Összecsapásokat jelentettek Szomáliából az al-Shabaab terroristaszervezet és a kormányerők, valamint az amerikai haderő afrikai parancsnokságának (AFRICOM) Szomáliában állomásozó erői között, mintegy 40 dzsihadista meghalt.

Az AFRICOM keddi közleménye szerint erőik két terroristával végeztek a szomáliai hadsereggel összehangolt műveletben az afrikai ország középső részén. Hozzátették, hogy az akciónak nem voltak civil áldozatai.

Mohamed Tahlil Bihi, a hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka az állami rádióban azt közölte, legalább 39, az al-Shabaabhoz tartozó fegyveressel végeztek hétfőn a közép-szomáliai Haradhere városánál.

A kormányerők a nemzetközi csapatokkal együttműködve több fronton győzelmeket aratnak a terroristák ellen

– tette hozzá.

Az akció egy nappal azt követően történt, hogy a hét végén robbanószerrel megpakolt autóval az al-Shabaab egyik terroristája öngyilkos merénylő nekihajtott vasárnap a helyi önkormányzat központi épületének a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. Az épület ostroma során kirobbant lövöldözésben legalább nyolcan meghaltak.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban álló al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány hatalmát, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet, saríát vezessen be Szomáliában. Az al-Shabaabot a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezeteként tartják nyilván.

Az Egyesült Államok 2007 óta vesz részt a szomáliai hadsereg terroristák elleni műveleteiben.

Címlapkép: Emberek gyülekeznek megrongálódott üzlethelyiségeik előtt, miután egy öngyilkos merénylő egy robbanószerrel megpakolt autóval nekihajtott a helyi önkormányzat központi épületének a szomáliai fővárosban, Mogadishuban 2023. január 22-én. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab terrorszervezet jelentkezett. MTI/AP/Farah Abdi Warsameh

Challenger 2
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
abrams-tank-leopard-tank-hadgyakorlat-lengyelorszag