szlovén parlament szlovénia
Globál

Megszavazta a szlovén parlament az új minisztereket

MTI
A szlovén parlament 55 igen szavazattal 29 ellenében kedden megszavazta a Robert Golob kormányfő által javasolt kilenc miniszterjelöltet a kormányátalakítás keretében, amely 19 minisztert, egy tárca nélküli minisztert, valamint három teljesen új minisztériumot irányzott elő.

Az új baloldali kormány eredetileg is növelni szerette volna a minisztériumok számát. A tervek szerint öttel több minisztere és kettővel kevesebb tárca nélküli minisztere lett volna, mint az előző jobboldali kormánynak. Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) a költségek növekedésére hivatkozva ezzel nem értett egyet, és ügydöntő népszavazást kezdeményezett november 27-én, de az nem járt sikerrel.

A szlovén kormányfő a parlamenti vita előtti felszólalásában elmondta: "nyolc hónap után - nemcsak várakozással, hanem harccal - eljutottunk odáig, hogy a választások győztesei érvényesíthessék törvényes jogukat arra, hogy saját kritériumaik szerint alakítsanak kormányt".Szavai szerint a kormányátalakítás nem személyi, hanem tartalmi jellegű, célja az újabb stratégiai áttörések elérése és a kor stratégiai kihívásaira való reagálás. A három új minisztérium, a felsőoktatási, tudományos és innovációs minisztérium, a szolidaritás jövője nevű minisztérium, és a klíma- és energiaügyi minisztérium három fontos reform hordozója lesz - mondta.

A szolidaritás jövője minisztérium élére Simon Maljevac, a munkaügyi minisztérium eddigi államtitkára került.

Különválasztották az oktatási, tudományos és sportminisztériumot. A felsőoktatási tárcát Igor Papic jelenlegi miniszter vezeti, az oktatási tárcát pedig Darjo Felda államtitkár vette át.

A klíma- és energiaügyi minisztériumot Bojan Kumer jelenlegi infrastrukturális miniszter vezeti, az infrastrukturális tárcánál pedig Alenka Bratusek volt kormányfő vette át az irányítást.

Matjaz Han a gazdasági, turisztikai és sportminisztériumot, Uros Brezan a természeti erőforrásokért és a területrendezésért felelős minisztériumot vezeti. Ezeknek a tárcáknak kibővült a hatásköre, és a jogszabályok módosítása miatt lejárt a miniszterek mandátuma, így őket is újra kellett választani.

Két tárca nélküli miniszter teljes jogú miniszteri kinevezést kapott: Emilija Stojmenova Duh a digitális átalakításért felelős minisztérium, Aleksander Jevsek pedig a fejlesztési és európai kohéziós ügyekért felelős minisztérium élére került.

A kormány, amely 2023 nyaráig több reform bevezetését tervezi, arról is biztosított, hogy az átalakítás hatékonyabbá teszi a rá váró számos kihívás kezelésében. A kabinet új összetételében már várhatóan kedden ülésezik.

Címlapkép: Getty Images

Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Tunézia választás