leopard 2 stock
Globál

Megvan a döntés: Leopard tankokat küld Németország Ukrajnába!

Portfolio
A Spiegel értesülései szerint döntött végre Németország a Leopard tankok sorsáról, a lap úgy tudja, hogy a német vezetés odaadja azokat Ukrajnának - számol be a hírről a Reuters.

Olaf Scholz német kancellár úgy döntött, hogy Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és ezt más országoknak, például Lengyelországnak is lehetővé teszi

- jelentette kedden a Spiegel című magazin, amely úgy tudja, hogy ezzel párhuzamosan Amerika pedig Abramseket küld az ukránoknak.

A Spiegel értesülését a Reutersnek nyilatkozó források is megerősítették.

A döntés legalább egy század Leopard 2 A6-os harckocsira vonatkozik - írta a Spiegel.

Más szövetségesek, például Skandináviában, Németországgal együtt kívánják szállítani Leopard harckocsijaikat Kijevbe - jelentette a magazin.

Az értesülést egyelőre se a német kormány, sem a védelmi minisztérium nem kommentálta, illetve erősítette meg.

Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben is írtunk, a Leopard 2-es széria a mai napig a világ egyik legjobb, ha nem *a* legjobb harckocsitípusa. Számos változata van, azonban jelenleg a legszélesebb körben a 2A4-es és 2A6-os variánsok állnak szolgálatban a világ különféle harckocsizó alakulataiban. Legmodernebb variánsát, a Leopard 2A7+-t még csak most rendszeresíti a világon elsőként Magyarország és Katar.

Racionálisan feltételezhető, hogy ha Kijev Leopard 2-eseket kap, elsősorban 2A4-eseket, kisebb eséllyel 2A6-osokat, illetve talán néhány 2A5-öst is küld nekik Lengyelország. Mindegyik Leopard 2-es fő fegyverét egy Rheinmetall Rh-120-as löveg alkotja, a korábbi típusoknál L/44-es, a 2A6-osnál és az ennél újabb változatoknál L/55-ös típusváltozat került a toronyba. Az Rh-120-ast tartják a NATO legjobb páncélátütő képességgel rendelkező harckocsiágyújának, a Leopard 2-esek mellett ezt a fegyvert használja az amerikai Abrams, és a Challenger 3-asokat is ezzel a löveggel erősítik majd meg. Az irányzó munkáját a régebbi járműveknél analóg, az újabbaknál digitális tűzvezető rendszer is segíti. Emellett a harckocsi kapott két 7,62 milliméteres géppuskát is.

Összességében elmondható: a Leopard 2-es egy nagyon jó harckocsi, de nagyon nem mindegy, melyik altípust kapják meg az ukránok (ha valóban megkapják), hiszen mind tűzerő, mind mobilitás, mind túlélőképesség tekintetében jelentős különbségek vannak a régebbi, pl. 2A4-es és az újabb, 2A6-os, 2A7-es variánsok közt.

Mindezek ellenére az orosz T-72-esekkel, BMP-kkel jó eséllyel a 2A4-es is fel tudja venni a harcot, hiszen a hidegháború során elsősorban ezek ellen a járművek ellen tervezték, ugyanakkor a modern, irányított páncéltörő fegyverekkel szembeni túlélőképessége kérdéses.

Címlapkép: Portfolio

amerikai haderő hadsereg tengerészgyalogság katona
sielő emberke
terhes várandós nő gyerek shutter
Lengyel leopard - abrams - CHallenger gyűjtemény
peking
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
amerikai haderő hadsereg tengerészgyalogság katona