leopard 2a6 holland tank harckocsi public domain stock wiki commons
Globál

Itt a teljes lista: ezek az országok terveznek harckocsikat küldeni Ukrajnába

Portfolio
Németország január 24-én jelentette be azt, hogy Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnába, valamint engedélyezi a harckocsit használó NATO-tagállamoknak azt, hogy hasonlóképpen járjanak el. Németországon kívül több nyugati hatalom is bejelentette a fejlett harckocsik szállítását, nézzük kik ezek, és mit is ajánlanak fel.

Eddig három ország hozott végleges döntést arról, hogy harckocsikkal fogja ellátni Ukrajnát. Az első bejelentés még a hónap elején érkezett az Egyesült Királyságból, akik 14 Challenger 2-es páncélost küldenek Kijevnek. Lengyelország már a német jóváhagyás előtt bejelentette, hogy szintén egy századra való, azaz 14 Leopard 2-est szállít Ukrajnába, igaz, a régebbi A4-es típusból. A friss német bejelentés után újabb egy század felszerelése válik lehetségessé, ezúttal a jóval modernebb Leopard2A6-osokkal.

Mindemellett több ország is jelezte azt, hogy valószínűleg csatlakoznak a harcjárműveket szállító koalícióhoz:

  • Finnország a lengyelek után nem sokkal jelentette be: készen áll 14 Leopard 2-es átadására. Helsinki az A4-es és az A6-os verzióval is rendelkezik, egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik típust fogják Ukrajnába küldeni.
  • Németországgal együtt az Egyesült Államok is tervbe vette a saját Abrams M1-es tankjainak átadását, Washington szerint első körben 30 darabot fognak leszállítani.
  • Spanyolország már tavaly jelezte azt, hogy hajlandó lenne átadni Kijevnek néhányat a saját 2A4-es Leopardjaiból, ezek azonban meglehetősen rossz állapotban vannak. A friss hírek szerint a német bejelentés után Madrid ismét napirendre tűzte a témát, a rendelkezésére álló 108 A4-esből 20-53 darabot adhat Ukrajnának.
  • A fentiek mellett Portugália négy darab A6-os, Norvégia pedig 8 A4-es Ukrajnába küldését tervezi.

Ezeken felül három olyan európai országról is tudunk, ahol még tárgyalás alatt van a német fejlesztésű páncélosok átadása az ukrán erőknek:

  • Hollandia 18 A6-osról egyeztet, Dánia pedig 6 darabról, utóbbi esetében nem lehet tudni azt, hogy az A4-es, vagy a legmodernebb A7-es verzióból adnának át, Hollandia esetében pedig érdekesség az, hogy a fegyvereket lízingelik Németországtól. Amszterdam jelezte, hajlandóak azonnal megvásárolni a 18 tankot, amennyiben Németország engedélyezi azok Ukrajnába szállítását.
  • Mindemellett hallani lehet arról, hogy Svédország fontolóra vette 10-12 Stridsvagn 122 Ukrajnába küldését. A Stridsvagn 122 a német Leopard 2A5 svédek által modernizált variánsa.

Arról egyelőre nincsenek friss információk, hogy Franciaország újra megfontolja-e saját Leclerc harckocsijainak szállítását.

A címlapkép forrása: Getty Images

forint
Ausztrália Franciaország
Budapesti Értéktőzsde
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1246634814