bíróság ítélet pénzügyi bűncselekmény
Globál

Kimondta az Emberi Jogok Európai Bírósága: Oroszország felelősségre vonható

MTI
Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán kimondta, hogy részlegesen befogadhatóak a Luhanszk és Donyeck megyében elkövetett feltételezett jogsértések miatt Oroszország ellen indított ügyek.

A döntés nem érinti az ügyek érdemi részét, egyelőre a bíróság csak azt mondta ki, hogy Oroszország felelősségre vonható a szakadár régiókban elkövetett jogsértésekért.

A bíróság szerint a szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek 2014. május 11-től legalább 2022. január 26-ig, az ügyben tartott meghallgatás dátumáig az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alá tartoztak.

Oroszország "jelentős befolyással bírt a szakadárok katonai stratégiájára, jelentős mennyiségben szállított fegyvereket és katonai felszerelést a szeparatistáknak a donyecki és a luhanszki +népköztársaság+ létrejöttének egészen korai szakaszától a rákövetkező hónapokban és években, tüzérségi csapásokat hajtott végre a szakadárok kérésére, valamint politikai és gazdasági támogatást nyújtott nekik" - állapította meg a strasbourgi bíróság.

Az EJEB döntése megnyitja a kaput az ukrán állam által Oroszország ellen indított ügyek, valamint több ezer egyéni ügy előtt, amelyeket korábban felfüggesztettek, a joghatóságról szóló döntésig.

"Ez egyértelmű jelzés Oroszországnak" - üzente a Twitteren Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, aki szerint a bíróság döntése "fontos mérföldkő".

Hollandia a Malaysian Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna fölötti lelövése miatt indított eljárást a bíróságon Oroszország ellen. Az ukrán állam pedig a szakadár hatóságok és az orosz katonaság által szerinte elkövetett visszaélések miatt fordult a strasbourgi bírósághoz. Az ügyek a mostani döntés  után az érdemi szakaszba léphetnek, de a végleges ítéletek meghozatala még legalább 1-2 évbe telhet.

A részleges befogadhatóság annyit tesz, hogy egyes egyéni esetekben, gyerekek csoportjainak Oroszországba hurcolásával kapcsolatos ügyekben a bíróság úgy látja, hogy az ukrán állam nem merítette ki oroszországi jogorvoslati lehetőségeit, ezért azt nem áll módjában befogadni őket.

Az EJEB bármilyen ítélete legfeljebb politikai jelentőségű lehet, mivel az orosz törvényhozás júniusban megszavazta a bíróság joghatóságának a megszüntetését az országban. A bíróság szerint joghatósága továbbra is fennáll azokban az ügyekben, amelyek az orosz parlament döntése előtt indultak, jóllehet az ítéletek kikényszerítésére Oroszországban nincs semmilyen eszköze.

kóla coke coca
bét
Paks II. godor helyszin

Holdblog Fed: fő az óvatosság 2.0

A legutóbbi írásomban az amerikai infláció és foglalkoztatottság összefüggéseivel foglalkoztam, és arra a következtetésre...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zelenszkij-sunak-challenger-tank-nagy-britannia