Leopard 2A6 németország
Globál

Mennek a Leopardok és az Abramsok Ukrajnába, Kijevben sorra hullanak a fejek - Háborús híreink szerdán

Portfolio
A Spiegel értesülései szerint Németország egy századnyi Leopard 2A6-os harckocsit küld Ukrajnába, ezzel együtt pedig engedélyezi azt, hogy olyan államok, mint Norvégia és Finnország is átadják saját járműveiket. Ezzel megközelítőleg egy időben úgy tűnik, az Egyesült Államokban is megtört a jég, ők a saját Abrams harckocsijaikból terveznek Kijevnek adni néhányat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek most minden segítségre szüksége van, hiszen egymás után menesztik kormánya prominens tagjait. Cikkünk folyamatosan frissül.

Új percről percre közvetítésünk

Csütörtöki hírfolyamunk itt olvasható:

Szovjet gyártmányú harckocsikkal támogatná Szlovákia Ukrajnát

Szlovákia szovjet gyártmányú T-72-es típusú harckocsikat biztosítana arzenáljából Ukrajnának, ha cserébe korszerű nyugati páncélosokat kapna - jelentette be szerdán a szlovák védelmi tárca szóvivője.

Tovább a cikkhez

A brit miniszterelnök szerint ez nem elég, még erőteljesebben kell támogatni Ukrajnát

Üdvözölte az amerikai és a német harckocsik ukrajnai szállításáról hozott döntéseket szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök, de Ukrajna még erőteljesebb támogatását kérte a szövetségesektől.

Tovább a cikkhez

Ukrajna mellett Franciaország és Szlovénia is üdvözölte szerdán a német döntést a Leopard 2 harckocsik küldéséről

Ukrajna mellett Franciaország és Szlovénia is üdvözölte szerdán a német döntést a Leopard 2 harckocsik küldéséről Ukrajnának. Az ukrán szárazföldi erők több száz harckocsit és stabil lőszerutánpótlást várnak a Nyugatról - jelentette ki Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnokhelyettese a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A katonai vezető figyelemre méltónak nevezte az Ukrajnát támogató országok legutóbbi ramsteini találkozójának eredményét, amely szavai szerint "az ukrán hadsereg és az egész ukrán nép hősiességének, valamint a nemzetközi koalíciót összefogó szakmai csapat munkájának köszönhető". Rámutatott: ez az eredmény az Ukrajnának küldendő harckocsik körüli tabu feloldása és az ezzel kapcsolatos együttműködés kezdete. Reményét fejezte ki, hogy a szállítások felgyorsulnak, volumenük növekedni fog. Pavljuk kiemelte, hogy ezek a haditechnikai eszközök fontosak az ukrán ellentámadás elindításához. (MTI)

Norvégia is bejelentette: harckocsikat küld Ukrajnának

Norvégia is küld Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának - jelentette be szerdán Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter az NRK helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Behatolt az orosz hadsereg Vuhledarba

Behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba - közölték szerda este orosz sajtóforrások.

Tovább a cikkhez

Kimondta az Emberi Jogok Európai Bírósága: Oroszország felelősségre vonható

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán kimondta, hogy részlegesen befogadhatóak a Luhanszk és Donyeck megyében elkövetett feltételezett jogsértések miatt Oroszország ellen indított ügyek.

Tovább a cikkhez

Biden bejelentette: 31 Abrams harckocsit ad az USA Ukrajnának

Az Egyesült Államok bejelentette: néhány hónapon belül 31 korszerű M1 Abrams harckocsit szállít Ukrajnának.

Tovább a cikkhez

Amerikai gázt szerez be Lengyelország, 20 éves szerződést kötöttek

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte szerdán Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Odessza óvárosát veszélyeztetik az oroszok, lépett az UNESCO

Odessza történelmi óvárosát veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Tovább a cikkhez

Zelenszkij beszédét sugározta két tévé Oroszországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét adták a tévék Szevasztopol városában, valamint Oroszországi Belgorod és Krasznodar régióiban - jelentették a helyi Telegram-csatornák a Novaya Gazeta Europe beszámolója szerint. Vélhetően hekkertámadás áll a történés mögött.

Tovább a cikkhez

Elmondta Vlagyimir Putyin, mi a célja Ukrajna megtámadásával

Az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" célja megvédeni Oroszországot azoktól a fenyegetésektől, amelyeket a "történelmi területein" kívánnak létrehozni ellene - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a moszkvai Lomonoszov Egyetem diákjaival megtartott találkozóján.

Tovább a cikkhez

Újabb ország küldene Leopard 2-es tankokat Ukrajnának

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet - jelentette be Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának adott szerdai nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Küszöbön az újabb orosz támadás – Közeleg a csata, ami végleg eldönti majd az ukrajnai háborút?

Mind Ukrajna, mind nyugati hírszerzési szervezetek és elemzők úgy látják, hogy nagy esélye van annak, hogy az orosz haderő újabb átfogó támadási hullámot indít Ukrajna ellen a következő napokban, hetekben, esetleg hónapokban. Úgy tűnik, az aggodalmakat az orosz csapatmozgások alá is támasztják, olyannyira, hogy elképzelhető, hogy a támadást előkészítő műveletek már meg is kezdődtek. Akárhogy is nézzük, a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére logikus lépés lenne egy újabb orosz összevont művelet, hiszen azzal, hogy 4-6 héten belül újabb, igencsak jelentős méretű NATO-fegyvercsomag érkezik Ukrajnába, rá lesz kényszerítve Oroszország arra, hogy rövid időn belül, jelentős műveleti sikereket érjen el a "különleges műveleti zónában."

Tovább a cikkhez

Moszkva elleni támadással fenyegetőzött Zelenszkij tanácsadója, a Kreml kiborult

Igazolja az Ukrajna ellen indított orosz invázió helyességét, hogy Kijev Moszkva, Szentpétervár és Jekatyerinburg elleni csapásokkal fenyegetőzött - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Tovább a cikkhez

Német külügyminiszter: háborúban állunk Oroszországgal

Háborúban állunk Oroszországgal, ezért az egymásra mutogatás helyett összetartás és egység kell – mondta Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere az Európai Parlament előtt tartott beszédében, melyet a Die Welt idézett.

Tovább a cikkhez

Itt a teljes lista: ezek az országok terveznek harckocsikat küldeni Ukrajnába

Németország január 24-én jelentette be azt, hogy Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnába, valamint engedélyezi a harckocsit használó NATO-tagállamoknak azt, hogy hasonlóképpen járjanak el. Németországon kívül több nyugati hatalom is bejelentette a fejlett harckocsik szállítását, nézzük kik ezek, és mit is ajánlanak fel.

Tovább a cikkhez

Varsó üdvözli, hogy Németország Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

dvözölte több lengyel politikus, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök a német szövetségi kormány szerdai döntését, amelynek értelmében Berlin Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását.

Morawiecki Twitter közösségi honlapján megköszönte Olaf Scholz kancellárnak a döntést, amely "nagy lépést jelent Oroszország megállításához". "Együtt erősebbek vagyunk" - tette hozzá a lengyel kormányfő.

Piotr Müller kormányszóvivő szerint a német döntés jó hír Európa biztonsága szempontjából. Az Európai Uniónak és a NATO-nak "bátor lépéseket kell tenniük kontinensünk orosz invázióval szembeni védelme érdekében" - nyilatkozott Müller a PAP hírügynökségnek.

Rafal Bochenek, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt szóvivője felidézte: Lengyelország több európai állammal együtt a háború első napjaitól támogatta Ukrajnát."Ha megvédjük Ukrajnát, megvédjük Európát" - szögezte le Bochenek a PAP-nak nyilatkozva.

Jacek Siewiera, a lengyel államfői hivatal nemzetbiztonsági  irodájának főnöke úgy látja: a Leopardok reális reményt jelentenek Ukrajna számára az Oroszország által megszállt területek fokozatos visszafoglalására. Siewiera hangsúlyozta annak a nemzetközi koalícióépítésnek fontosságát, amely hatással van a háború lefolyására, és "talán távol tartja azt a lengyel határoktól".

Andrzej Duda lengyel elnök január 11-én bejelentette: Lengyelország egy nemzetközi koalíció keretében egy századnyi Leopard harckocsit ad át Ukrajnának. Miután múlt pénteken a németországi Ramsteinban tartott találkozón az Ukrajnát támogató országoknak nem sikerült megállapodniuk a Leopardok szállításáról, Mateusz Morawiecki kormányfő jelezte: Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is kész korszerű fegyverekkel támogatni Ukrajnát.

Steffen Hebestreit, a német szövetségi kormány szóvivője szerdán közölte, hogy egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át Ukrajnának a német hadsereg állományából.

(MTI)

Beismerte Ukrajna: elvesztették Szoledárt

Egy CNN-nek adott telefonos interjúban Szerhi Cserevatji, az ukrán fegyveres erők szóvivője elismerte, hogy csapataik elhagyták a Bahmuttól északra fekvő Szoledár városát, melyet az orosz erők az év eleje óta ostromolnak.

Tovább a cikkhez

Berlin máris óvatoskodik: még rengeteg idő, mire megérkeznek a Leopard tankok Ukrajnába

Körülbelül három hónap múlva érkeznek meg a ma felajánlott Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába - jelentette be Boris Pistorius német védelmi miniszter a CNN tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Váratlanul menesztették az ukrán haderő egyik kulcsemberét

Az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban kitört botrány miatt.

Tovább a cikkhez

Az ukrán elnök életbe léptette az önálló ukrán ortodox egyházhoz nem tartozó ortodox egyházi személyek elleni szankciókat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán rendeletileg életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) keddi, a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen hozott határozatát.

A dokumentum az államfői hivatal honlapján jelent meg. Tartalmát a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette.

A korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó úgynevezett kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen elrendelt szankciók értelmében egyebek között zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák tevékenységüket, és megtiltják részvételüket a privatizációban. Állami tulajdont nem adhatnak bérbe, tilos számukra hivatalos látogatások, találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat. Vannak köztük metropoliták, továbbá Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, Mihail Gungyajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben Genfben, valamint Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke és mások.

(MTI)

Bejelentette Németország erős embere: tankokkal szerelik fel Ukrajnát

Ma hivatalosan is bejelentette Olaf Scholz német kancellár, hogy Leopard 2-es harckocsikkal szerelik fel az ukrán haderőt – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Váratlanul megindult Amerika felé egy hiperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó

Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a hiperszonikus rakétákkal felszerelt Admiral Gorskov fregatt az Atlanti-óceán nyugati részén folytatott hadgyakorlatot, amely során tesztelte csapásmérő képességét – írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Vészesen fogy az idő: már Oroszország is aggódik a sokkoló fejlemények miatt

A Kreml szerdán riasztónak nevezte, hogy a végítélet órája minden eddiginél közelebb került éjfélhez, és éberségre szólított fel a nukleáris háború veszélyének megelőzése érdekében – írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: már azelőtt felsültek az orosz Armata tankok, hogy a frontra kerültek volna

Az Egyesült Királyság hírszerzése szerdán is elkészítette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését, melyben ezúttal az Orosz Föderáció modern T-14 Armata harckocsijáról, valamint annak lehetséges ukrajnai bevetéséről értekeztek.

Tovább a cikkhez

Vlagyimir Szolovjov: Németország lényegében belépett a háborúba

Azzal, hogy Németország Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnának, lényegében belépett a háborúba, a Németország területén található katonai objektumok pedig legitim célpontoknak számítanak az orosz haderő számára – véli Vlagyimir Szolovjov, a legnagyobb orosz állami TV-csatorna, a Rosszija-1 műsorvezetője.

Tovább a cikkhez

Aláírta Zelenszkij: kőkemény büntetés vár azokra, akik nem akarnak harcolni

Aláírta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt az ukrán parlament által még decemberben jóváhagyott törvényjavaslatot, amely jelentősen szigorítja az ukrán haderő tagjaira parancsmegtagadás, engedetlenség és dezertálás esetén kiszabott büntetéseket – írja több ukrán és orosz lap.

Tovább a cikkhez

Megmondták az amerikaiak Zelenszkijnek: ebből elég, azonnal meg kell változtatni a harctéri taktikát

Amerikai és nyugati tisztviselők arra próbálják rábírni Ukrajnát, hogy erőfeszítéseit ne a stratégiailag jelentéktelen Bahmut körüli felőrlő harcokra összpontosítsa, hanem inkább egy lehetséges déli offenzívában gondolkodjon. Egy ilyen, más stílusú harcban az ukránok jobban ki tudnák használni az elmúlt időkben kapott, több milliárd dollár értékű nyugati fegyvereket – írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Kőkemény üzenet jött Oroszországból: pusztulás vár az Abrams tankokra!

Az orosz haderő meg fogja semmisíteni az amerikai M1 Abrams tankokat, ahogy minden más haditechnikai eszközt, melyet a NATO Ukrajnába küld – mondta Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete a TASzSz hírügynökségnek.

Tovább a cikkhez

Felszálltak az orosz MiG-31-esek, egész Ukrajnában riadó van

Ma reggel légi riadót fújtak Ukrajna egész területén, amiért felszállt néhány MiG-31K katonai repülőgép egy fehérorosz légibázisról - írja az Ukrainszka Pravda.

Tovább a cikkhez

Reagált a Kreml a német és amerikai tankok Ukrajnába küldésére

Nyilatkozott a CNN-nek Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt követően, hogy kedd este Németország bejelentette: a parlament elé viszik a Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába küldésének kérdését. A politikus szerint a döntés csak elodázza Oroszország győzelmét.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: megvan, hány Abrams-tankot kaphat Ukrajna

Az Egyesült Államok összesen 30 Abrams-tankot tervez küldeni az ukrán fegyveres erőknek - tudta meg a Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Váratlanul szóba került az amerikai katonák bevetése, a harmadik világháború kirobbantása Ukrajnában

A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor keddi sajtótájékoztatóján. Graham Ukrajna támogatása kapcsán kijelentette: "Nem cél amerikai katonákat küldeni Ukrajnába, és nem cél a harmadik világháború kirobbantása sem, hanem az a cél, hogy megállítsák a támadást, és kiszorítsák Oroszországot Ukrajnából, és felelősségre vonják."

Tovább a cikkhez

ORFK: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4395-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 96 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Az ukrajnai háború elől vonattal 27 ember - köztük 18 gyermek - érkezett Budapestre.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - olvasható a közleményben.

(MTI)

Furcsa katonai konvojt videóztak az Egyesült Államokban – Hát itt meg mi történik?

Friss videó jelent meg a Twitteren január 24-én, magyar idő szerint este. A felvételen egy kansasi vasúti szerelvény látható, mely az amerikai fegyveres erők által legnagyobb számban használt páncélozott járműveket szállítja. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy rutin szállításról, vagy valamilyen komolyabb átcsoportosításról van-e szó.

Tovább a cikkhez

Életét vesztette Ukrajnában két brit, akik több száz ember életét mentették meg

Meghalt két brit állampolgár Ukrajna keleti térségében - közölték kedden az áldozatok családtagjai. Andrew Bagshaw és Chris Parry több száz ember életét mentette meg Ukrajnában.

Tovább a cikkhez

Mennek a Leopardok Ukrajnába, Kijevben sorra hullanak a fejek - Háborús híreink szerdán.

A Spiegel értesülései szerint Németország egy századnyi Leopard 2A6-os harckocsit küld Ukrajnába, ezzel együtt pedig engedélyezi azt, hogy olyan államok, mint Norvégia és Finnország is átadják saját járműveiket. Ezzel megközelítőleg egy időben úgy tűnik, az Egyesült Államokban is megtört a jég, ők a saját Abrams harckocsijaikból terveznek Kijevnek adni néhányat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnönkek most minden segítségre szüksége van, hiszen egymás után menesztik kormánya prominens tagjait. Cikkünk folyamatosan frissül.

Keddi tudósításunk itt tekinthető meg:

Címlapkép: a német Bundeswehr Leopard 2A6-os harckocsijai a 2022-es Iron Wolf NATO hadgyakorlaton, Litvániában. Forrás: Sean Gallup/Getty Images

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Teherán azeri nagykövetség