Előfizetői tartalom

Benyújtották a javaslatot: évszázadok óta őrzött semlegesség érhet véget

Portfolio
A Reuters értesülései szerint Svájc közel áll ahhoz, hogy szakítson a semleges állam évszázados hagyományával. A közvélemény és a politikai hangulat ukránpárti elmozdulása ugyanis nyomást gyakorol a kormányra, hogy megszüntesse a svájci fegyverek háborús övezetekbe történő exportjának tilalmát. A kérdésnek gazdasági vonulata is van, miután az ország fegyveriparának képviselői jelezték, egyre több szerződéstől esnek el a semlegességi politika miatt.

A jelenlegi svájci törvények (és a fegyvervásárlási szerződések) megakadályozzák a vásárlókat abban, hogy reexportálják a svájci gyáraktól vásárolt fegyvereket és lőszereket. A vásárló országok elméletileg kérvényezhetik Bernnél a készleteikben lévő svájci fegyverek reexportját, de az engedélyt korábban mindig megtagadják. Az 1815-ig visszanyúló svájci semlegesség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés