orosz ukrán háború bahmut harcok katona
Globál

Több fronton támadnak az oroszok, Bahmut nagyon nehéz helyzetben - Háborús híreink kedden

Portfolio
Átfogó támadást folytat az orosz Wagner-csoport a VDV-vel együttműködve Bahmut ellen. Orosz források szerint a településről kivezető utakat elvágták az orosz erők, a védők gyakorlatilag be vannak kerítve. Ukrajna védői Bahmut körül maguk is beismerték, hogy nehéz helyzetben vannak. Az orosz haderő nehézfegyverekkel támad Vuhledar térségében, súlyosak a veszteségek. Kreminnánál szintén heves harcok vannak, az orosz a napokban minimális előretörést valósítottak meg. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Szerdán is folytatódnak a háborús híreink:

Bevetették Ukrajnában a cseh civil adományokból vásárolt harckocsit

Több mint 385 millió koronát (6,468 milliárd forint) gyűjtött össze nyolc hónap alatt a cseh civil szféra Ukrajna támogatására. A pénzt mintegy 100 ezren - cseh lakosok, cégek, civil szervezetek - adták össze - közölte hétfőn Martin Ondrásek, a Dárek pro Putina (Ajándék Putyinnak) ironikus elnevezésű kezdeményezés egyik szervezője.

Tovább a cikkhez

Ismét meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot

Nagy többséggel megszavazta az ukrán parlament kedden, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítják az országban a hadiállapotot.

Ez már a hadiállapot ötödik megújítása volt. A május 20-ig hatályos intézkedéssel egyidejűleg az általános mozgósítás időtartamát is meghosszabbították. Így továbbra is tilos a külföldi utazás - csekély kivétellel - a katonaköteles, 18 és 60 év közötti férfiak számára.

Ezenfelül a kijevi parlament kedden kétharmados többséggel hivatalosan is kinevezte Ihor Klimenko volt országos rendőrfőnököt belügyminiszternek. A tárca előző vezetője, Denisz Monasztirszkij január közepén halt meg helikopterbalesetben. Azóta Klimenko volt a belügyminisztérium ügyvezető irányítója.

Megkapta hivatalos kinevezését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) élére Vaszil Maljuk is, aki eddig, több mint hat hónapon át, a testület ideiglenes vezetőjeként töltötte be a tisztséget. Elődjét, Ivan Bakanovot, Volodimir Zelenszkij elnök fiatalkori barátját tavaly nyáron menesztették a biztonsági szervek körében végrehajtott elbocsátások keretében. Zelenszkij célul tűzte ki a biztonsági hatóságok átszervezését.

(MTI)

Az ukránok szerint az oroszok megpróbálnak valamit elhallgatni a Wagner csoporttal kapcsolatban

Az ukrán hírszerzés nem erősítette meg, hogy az orosz erők számos falut, köztük a Donyeck megyei Bahmut közelében lévő településeket foglaltak volna el, mint ahogy azt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden bejelentette.

Tovább a cikkhez

Lassan egy egész magyarországnyi ember hagyta el Ukrajnát

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen - mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

Tovább a cikkhez

Új belügyminisztert nevezett ki Ukrajna

Új belügyminisztert választott az ukrán parlament: Ihor Klimenko, korábbi nemzeti rendőrségi igazgató veszi át a posztot - írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Ukrán repülőgép lelövésével hencegnek az oroszok, de van egy csúnya csavar a történetben

Vasárnap délután egy több mint 100 ezer követővel rendelkező orosz milblogger tett közzé egy videót Telegram üzenetküldő alkalmazásban, amin egy ukrán Szuhoj Szu-25 csatarepülőgép maradványai láthatóak. Azonban az ukrán bloggerek gyorsan kiszúrtak egy apró hibát a felvételen.

Tovább a cikkhez

Megtörhet a jég? – A világ legmodernebb légvédelmi rendszerét adhatja Izrael Ukrajnának

Az ABC értesülései szerint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fontolóra veszi azt, hogy átadja Ukrajnának a világ talán legmodernebb légvédelmi rendszerét, a hazai fejlesztésű Vaskupolát.

Tovább a cikkhez

Döntött Berlin: ősrégi német tankokat kap Ukrajna, de az is kérdés, hogy egyáltalán működnek-e

Engedélyt adott a német kormány a Rheinmetallnak és a Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaftnak (FFG) arra, hogy Leopard 1-es harckocsikat szállítsanak az ukrán fegyveres erőknek – értesült a Business Insider német allapja.

Tovább a cikkhez

Szergej Sojgu: szándékosan próbálja elhúzni Amerika az ukrajnai háborút

Az Egyesült Államok szándékosan próbálja elhúzni az ukrajnai háborút - mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a sajtónak a CNN beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Reagált a leváltásáról szóló hírekre az ukrán védelmi miniszter

Tartjuk a frontvonalat és tanulunk, levonjuk a következetéseket - írta ki Twitter-fiókján Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki először szólalt meg, mióta párttársa lemondatásáról beszélt. Azt, hogy távozik-e, explicit nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Tovább a cikkhez

Bemondta Ukrajna: olyan fegyvereink vannak, amellyel könnyedén Oroszország területét tudjuk támadni

Ukrajna rendelkezik olyan fegyverekkel, melyekkel Oroszország területére tudnak támadni – ismerte el Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának elnöke a CNN-nek.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: lényegében megindult a várt orosz támadás

Ma is kiadta szokásos, napi jelentését a brit hírszerzés. Értékelésük szerint már január elején megindult Oroszország nagyszabású offenzívája, de jelenleg nincs meg a képességük arra, hogy a következő hetekben komoly sikereket érjenek el.

Tovább a cikkhez

Rohamra indultak Oroszország legjobb tankjai, videóra vették az akciót

Nemrég támadást hajtott végre két orosz T-90M harckocsi Ukrajna egyik meg nem nevezett területén állítólagos ukrán állások ellen. Az akciót egy drón videóra vette, majd felkerült a közösségi médiába a felvétel.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az orosz olajcár: többé nem Európa határozza meg az Ural árát

Többé nem Európa fogja meghatározni az orosz Ural nyersolaj referenciaárát - mondta Rosznyeft orosz olajipari nagyvállalat vezérigazgatója hétfőn, miután a nyugati szankciók következtében Ázsia vált az orosz olaj legnagyobb vásárlójává.

Tovább a cikkhez

Egyértelműen kimondta Putyin rettegett hadura, melyik országot támadná meg Ukrajna után

Lengyelország az összes fegyverét Ukrajnába küldte, ezért itt az idő, hogy Lengyelország nácimentesítve legyen és Szilézia független területté váljon – véli Ramzan Kadirov, Oroszország-lojalista csecsen hadúr.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: Brüsszelbe látogathat Zelenszkij

A Politico értesülései szerint csütörtökön az Európai Unió Tanácsának ülésére látogathat Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Brüsszelben tartott ülésen az EU tagállamok állam- és kormányfői vesznek részt.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: új egyenruhát kapnak az orosz katonák

A „különleges művelet,” vagyis az ukrajnai háború tanulságai alapján új egyenruhát rendszeresít az orosz haderő 2023 tavaszán – értesült az orosz RBK hírportál.

Tovább a cikkhez

Egyre nagyobb bajban Putyin kormánya: 25 éve nem történt ilyen Oroszországban

Az orosz kormány olaj- ás gázbevételei jelentősen visszaestek januárban, hozzájárulva az 1998 óta a legnagyobb költségvetési hiányhoz – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Meghökkentő felvételek: titokban Ukrajnát támogatja Putyin fontos szövetségese?

Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán haderő elkezdett a poszt-szovjet Azerbajdzsánból származó lőszereket használni védekező háborújában – erről árulkodnak legalábbis a frontvonalról származó fotók.

Tovább a cikkhez

Benyújtották a javaslatot: évszázadok óta őrzött semlegesség érhet véget

A Reuters értesülései szerint Svájc közel áll ahhoz, hogy szakítson a semleges állam évszázados hagyományával. A közvélemény és a politikai hangulat ukránpárti elmozdulása ugyanis nyomást gyakorol a kormányra, hogy megszüntesse a svájci fegyverek háborús övezetekbe történő exportjának tilalmát. A kérdésnek gazdasági vonulata is van, miután az ország fegyveriparának képviselői jelezték, egyre több szerződéstől esnek el a semlegességi politika miatt.

Tovább a cikkhez

Ukrajna szerint Oroszország már könyörög a béketárgyalásokért

Oroszország már „könyörög” azért, hogy orosz-ukrán tárgyalások legyenek a háború lezárásáért közvetítő országokon keresztül, de Ukrajna nem tárgyal, amíg nem teljesíti Oroszország a tárgyalás négy előfeltételét – idézi Olekszij Danyilovot, az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács elnökét a Yahoo News.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. február 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4175 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

(MTI)

Vészjósló figyelmeztetés Guterrestől: nyitott szemmel rohanunk a világháború felé

Arra figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár a szervezet tegnapi közgyűlésén, hogy szerinte „nyitott szemmel” halad a világ a nyílt háború felé.

Tovább a cikkhez

Videó: támadást indítottak az orosz tankok Vuhledárnál, de kellemetlen meglepetésbe futottak be

Úgy néz ki, heves támadást indított az orosz haderő tegnap Vuhledár térségében, harckocsikkal, nehézfegyverekkel. Érdemi áttörésről egyelőre nincs hír, veszteségekről annál inkább.

Tovább a cikkhez

Támadnak az oroszok, Bahmut nagyon nehéz helyzetben - Háborús híreink kedden

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt tekintheti meg:

Címlapkép: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

agrárminiszter nagy istván
csasziv jar
bankjegy forint

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
párizs tüntetés