Előfizetői tartalom

Nem a földrengés, hanem az épületek ölik meg az embereket

Portfolio
Törökországot történetének egyik legsúlyosabb földrengése rázta meg egy hete. A halálos áldozatok száma egyre csak emelkedik, és egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezért elsősorban épületek azon tízezrei a felelősek, amelyek úgy épülhettek folyamatosan az országban, hogy a gyakorlatban semmilyen előírásnak sem feleltek meg. Recep Tayyip Erdogan államfő és az állami szervek reakciói az elmúlt időszakban a várakozásokkal ellentétében az emberek szemében csak fokozták a kormánnyal szembeni ellenszenvet.

A Richter-skála szerinti 7,7-esként a történelemkönyvek oldalaira kerülő Törökországok és Szíriát érintő földrengés most már több mint 30 000 áldozatnál jár.

A Török Vállalkozások és Üzletemberek Szövetsége (Turkonfed) szerint a földrengés 84 milliárd dolláros veszteséget fog okozni az ország gazdaságának, ami a GDP mintegy 10%-át jelenti. A számításuk szerint a török infrastruktúrában, többek között az utakban és az elektromos hálózatban, valamint a kórházakban és iskolákban keletkezett károk miatt az ország költségvetési hiánya idén a GDP 5,4%-a fölé emelkedhet, szemben a hivatalos előrejelzésben szereplő 3,5%-kal.

Nagyon sok kritika éri Erdogant és a török állami szerveket a földrengés kapcsán.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés