Előfizetői tartalom

Sorra jönnek az aggasztó hírek Ukrajna szomszédjából: újabb európai ország roppanhat meg Putyin nyomása alatt?

Kiss Csaba
Az utóbbi napokban aggasztó hírek érkeznek az Ukrajnával szomszédos Moldovából: orosz rakéta sérti meg a légterét, majd lemond a kormány, később az elnök kijelenti, Oroszország puccskísérletet készít elő, hogy átvegye az ország fölötti vezetést – ezt néhány nappal korábban már Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is bemondta –, majd váratlanul lezárják az ország légterét egy gyanús léggömb miatt, miközben szerb és montenegrói állampolgárokat fordítanak vissza a határról. Mi történik a volt szovjet tagköztársaságban?

Folyamatos orosz nyomás Moldova lényegében azóta áll nagy nyomás alatt, miután a 2020 novemberi elnökválasztáson a Nyugat-párti Maia Sandu győzött a Kreml emberével, Igor Dodonnal szemben. A következő év júliusában aztán a parlamenti választásokon is a nyugatos erők arattak sikert, méghozzá meggyőző fölénnyel, így került a miniszterelnöki székbe Natalia Gavrilița...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái