Előfizetői tartalom

Szép csendben egyre több országban jelennek meg Putyin zsoldosai – Mit keres a rettegett Wagner csoport a világ legszegényebb térségeiben?

Egyre több afrikai országban van jelen a Wagner orosz zsoldoscsoport, és vesz részt közvetlenül azok belső konfliktusaiban. Az érintett, a világ legszegényebb országai közé tartozó országok kormányai saját területük értékes erőforrásaival fizetik ki a zsoldosokat, amelyekből bőven kaphat Oroszország is. Ezzel együtt Moszkva kiterjeszti befolyását ezekre az országokra, borsot törve a Nyugat orra alá, amely egyre jobban szorul ki a fekete kontinensről. A belső konfliktusok megoldása helyett azonban a Wagner csak elmélyíti azokat: a zsoldosok nyomában káosz, pusztulás és vérontás jár.

A Wagner csoport a Közép-Afrikai Köztársaságban

A világ egyik legszegényebb országában, a Közép-Afrikai Köztársaságban 2012 óta folyik polgárháború a kormányerők és különböző felkelő milíciák között. Az országot 2016 óta vezeti elnökként Faustin-Archange Touadéra, aki 2018 körül az orosz magán zsoldoshadsereget, a Wagner csoportot hívta be az országba, hogy segítsen a haderő kiképzésében, illetve maga is vegyen részt a harcokban.

A Wagner-zsoldosok közép-afrikai jelenlétét mintegy ezer főre becsülik, ugyanakkor az országba akkreditált orosz nagykövet 1890 orosz „kiképzéről” beszélt február elején, hozzátéve, hogy Közép-Afrika kormánya szeretné növelni a létszámukat.

Afrika-szerte összesen mintegy 5000 orosz fegyveres működhet a Wagner zsoldjában, ezzel alig maradnak el az Afrikában tartózkodó, összesen mintegy 6000 amerikai katona számától.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés