Előfizetői tartalom

Beláthatatlan következményekre, a társadalom összeomlására is figyelmeztet a mesterséges intelligencia-guru

Portfolio
A nagy sikernek örvendő szuperintelligens chatbotnak, a ChatGPT-nek a megalkotója, Samuel H. Altman egy hosszabb blogposztban értekezett a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, felhasználási területeiről és az emberiség számára kínálkozó lehetséges jövőképekről. Az OpenAI vezérigazgatója a pozitív jövőképek mellett felhívja a figyelmet a mesterséges általános intelligencia - az AI-ok következő generációja - által jelentett veszélyekre is.

Mi is az az AGI, a mesterséges intelligencia következő lépcsője?

A mesterséges intelligencia talán legegyszerűbb definíciója az, hogy a számítástechnika olyan területe, amely a gépeket úgy tünteti fel, mintha emberi intelligenciával rendelkeznének. Ennek megfelelően, ha a gép képes problémákat megoldani, a neki kiadott feladatokat elvégezni és más olyan kognitív funkciókat mutatni, amelyekre csak az emberek képesek, akkor mesterséges intelligenciának nevezzük.

A ma ismert mesterséges intelligenciák szűk értelemben véve ANI-k (Artificial Narrow Intelligence) vagy „gyenge” mesterséges intelligenciák, amelyek egyetlen feladat elvégzésére programoztak. Az ANI-k csak egy előre meghatározott tartományban képesek működni, legyen az a tartomány bármilyen széles vagy épp kifinomult.

A mesterséges általános intelligencia (Artificial General Intelligence) vagy "erős" mesterséges intelligencia olyan gépekre utal, amelyek emberi intelligenciát mutatnak. Az AGI-k képesek sikeresen elvégezni bármilyen olyan szellemi feladatot, amelyre egy ember képes. Az ilyen mesterséges intelligenciák azokhoz hasonlóak, mint amit ma még csak a sci-fi filmekben tapasztalhatunk meg, vagyis tudatosak, érzőek és ezek a tulajdonságok vezérlik őket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés