Előfizetői tartalom

Botrányok sorozata rontotta az idei év eddigi legsúlyosabb katasztrófáját, de a politikusok széttárják a karjaikat 

Portfolio
Már három hét telt el a Törökországot és Szíriát sújtó pusztító földrengések óta, és miközben szinte naponta robbannak ki a botrányok, még egyetlen török politikus sem mondott le. Történik mindez úgy, hogy az óriási anyagi pusztításon túlmenően emberemlékezet óta nem látott számú halálos áldozatról számoltak már be eddig is, és várhatóan ez tovább emelkedik majd. Törökországban néhány hónap múlva választásokat tartanak, és a hosszú ideje gyengülő gazdasági helyzet közepette a kormány úgy tűnik, úgy értelmezi a helyzetet, hogy most sem szabad a gyengeség jelét mutatni: nem mondhat le senki, és inkább a médiát és a kritikát kell korlátozni, minthogy politikai felelősségvállalásra kerüljön sor. A botrányok sorozata azonban végül talán megváltoztatja ezt a helyzetet, így érdemes végignézni, mi borzolta a kedélyeket az országban az elmúlt héten.

A törökországi földrengés áldozatainak a száma lassan eléri a 50 000-et, ami példátlan lépték, még a számos törésvonal mentén lévő ország számára is. Nagyjából egyetértés alakult ki abban, hogy a tragédia súlyossága alapvetően három dologra vezethető vissza: a földrengés jelentős erőssége, a mentési munkálatok rossz szervezése és lebonyolítása, valamint a rosszul megépített épületek.

Több mint három hét eltelt már, ami elég annak megállapítására, kinek kellene felelősséget vállalnia: a legtöbb botrány a török kormány, a katasztrófavédelem, a Vörös Félhold, a helyi önkormányzatok és építési hatóságok körül tört ki.

Eddig azonban még mindig nem mondott le senki az országban, ahol nemsokára választások lesznek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés