svájc bern
Globál

Világossá tette Svájc: nem szállít fegyvert Ukrajnának

MTI
A svájci kormány (Bundesrat) pénteken megerősítette az ország semlegesség melletti elkötelezettségét és leszavazta svájci harci eszközök Ukrajnába szállításának lehetőségét – közölte a testület pénteken.

A Bundesrat tartja magát a svájci semlegességhez, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy ennek előnyei érvényesülhessenek

– szögezte le a kormány.

A berni kormány Németország, Dánia és Spanyolország azon kéréséről döntött, hogy Svájctól vásárolt és ott gyártott harci eszközöket továbbíthasson Ukrajnába.

A svájci harci eszközökről szóló törvény értelmében bárki, aki ilyen felszerelést rendel az országtól, egyúttal beleegyezik, hogy a megvásárolt eszközöket nem adja tovább hadban álló harmadik félnek.

A három ország arra kérte a svájci vezetést: ez esetben tegyen kivételt, hogy svájci hadi eszközökkel is támogathassák Ukrajnát az Oroszország ellen vívott harcában.

Ragaszkodnunk kell a háborús eszközökről szóló törvényhez

– szögezte le ki a Bundesrat, kiemelve, hogy ennek ellenére változatlanul elítélik Moszkva Kijev ellen indított hadjáratát, és az EU által meghozott szankciókat is alkalmazzák Oroszország ellen.

A parlament csütörtöki ülésén leszavazta azon javaslatot is, amely indítványozta, hogy Svájc is támogassa hadi eszközökkel Ukrajnát. Mint elmondták, ez csak akkor történhet meg, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egységesen elítéli a háborút – erre azonban Oroszország vétója miatt nem fog sor kerülni.

A kormány ennek ellenére már korábban döntött arról, hogy a Gepard típusú fegyverek lőszereit a jövőben Németországban állítják elő; ez nemcsak a svájci hadiiparban okozhat milliárdos kiesést, de a hadi eszközökről szóló törvény kiskapujaként is értelmezhető.

Címlapkép: Getty Images

idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert
építkezés, építőipar, fúró, fúrás, alapozás

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
Rostov-on-Don_2014_Victory_Day_Parade_Rehearsal,_Russian_Army,_Infantry,_Russia