Előfizetői tartalom

Áll a bál az unióban – Kinek a zsebét gazdagítsa az új fegyverkezés?

Portfolio
Oroszország ukrajnai háborúja nagy terhet ró az EU-tagállamok fegyverkészleteire: az elmúlt egy évben az unió több megoldással is próbálkozott, hogy felülkerekedjen a kialakult helyzeten. A legújabb megoldási javaslatok egyike az EDIRPA (European Defense Industry Reinforcement Through Common Procurement Act – Európai védelmi ipar megerősítése közös közbeszerzési törvény révén), aminek a pontos felhasználásáról most komoly viták vannak Brüsszelben; a tét az, hogy kik részesülhetnek a felhasználható forrásokból majd – írja a Politico.

A szóban forgó EDIRPA tervezet elkülönül az Európai Békefenntartási Eszközöktől, amely egy költségvetésen kívüli, kormányközi uniós alap, és most ebből finanszírozzák az Ukrajnának küldött fegyvereket. Ezzel szemben az EDIRPA egy középtávú projekt, amelyet eredetileg 2022-2024-re terveztek, és amelynek célja az elsősorban Kijevnek szánt fegyverek és lőszerek közös...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés