Portfolio signature

Véreskezű diktátor emlékét magasztalja Putyin – Miért dicsőítik az oroszok a történelem egyik legsötétebb korszakát?

70 évvel ezelőtt halt meg az egykori Szovjetunió legismertebb és leghírhedtebb vezetője, Sztálin, és éppen 80 éve annak, hogy a Vörös Hadsereg megverte a náci Németország haderejét, a Wehrmachtot a sztálingrádi csatában, ami fordulatot hozott az oroszok által csak „Nagy Honvédő Háborúnak” nevezett második világháborúban, és végül német vereséghez és szovjet győzelemhez vezetett. Az évfordulók ismét fókuszba helyezték a néhai szovjet diktátort, akinek népszerűsége és kultusza egyre jobban terjed a putyini Oroszországban. E terjedés láthatóan a Kremlnek sincsen ellenére, ahogy az sem, hogy egyre többen hasonlítják a jelenlegi orosz elnököt Sztálinhoz. Miközben a Nagy Honvédő Háború győztes vezetőjét finom állami hátszéllel rehabilitálják, a több millió ember haláláért felelős diktátor a feledésé lesz, a Szovjetunió bűneivel való szembenézés helyébe pedig a szovjet múlt dicsőítése lép.

Rehabilitálják Sztálint és a szovjet múltat

Idén március 5-én volt éppen 70 éve, hogy meghalt a XX. század egyik legvéreskezűbb diktátora, a mozgalmi nevén csak Sztálinként ismert Joszif Visszarionovics Dzsugasvili. Egy hónappal korábban, február 2-án pedig a sztálingrádi szovjet győzelem 80. évfordulóját ünnepelték Oroszországban, mely alkalomból a „generalisszimusz” új mellszobrot kapott az 1961 óta Volgográdnak nevezett városban.

A két évforduló ismét középpontba állította Oroszországban Sztálin alakját, akinek

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés