bmp-1 gyalogsági harcjármű ukrajna bahmut orosz ukrán háború percről percre péntek
Globál

Megindultak az oroszok Szlovjanszk felé, Hága körözést adott ki Putyin ellen - Háborús híreink pénteken

Portfolio
Ukrajna továbbra is készül tavaszi offenzívájára, meg is érkeztek a frontra a francia AMX-10 RC páncélozott járművek. A Politico szerint Kína titokban fegyvereket adott Oroszországnak. A Wagner csoport halad Szlovjanszk felé, miközben a zsoldoscég vezetője szerint a védelmi minisztérium szándékosan szabotálja a munkájukat. Ukrajna Lengyelországtól és Szlovákiától is MiG-29-es vadászgépeket kap. Bahmut belvárosába északon és délen is betörtek az oroszok. Ma ismét elrepült a Krím melletti nemzetközi légtérben egy amerikai felderítődrón. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság körözést adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül a pénteki nap háborús híreivel.

Még soha nem fizetett ekkora osztalékot a legnagyobb orosz bank

A legnagyobb orosz bank, a többségi állami tulajdonú Sberbank igazgatótanácsa részvényenként 25 rubel, összesen rekordösszegű, 565 milliárd rubel, vagyis több mint 2700 milliárd forintnyi osztalék kifizetését javasolja - közölte German Gref vezérigazgató (címlapképünkön) pénteken újságírókkal.

Tovább a cikkhez

Orosz kézen Bahmut több mint kétharmada egy donyecki tisztviselő szerint

Az orosz egységek Artemivszk (Bahmut) területének mintegy 70 százalékát vonták ellenőrzésük alá - közölte Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Rosszija 24 tévécsatornán.

Tovább a cikkhez

Magyarországnak üzentek a Fehér Házból Törökország döntése után

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország előrelépését a finn NATO-csatlakozás ratifikációjában, és sürgeti Magyarországot a finn és a svéd NATO-csatlakozás folyamatának haladéktalan lezárására - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Tovább a cikkhez

Putyin: Megvédjük a Krímet és Szevasztopolt

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím és Szevasztopol megvédelmezését és gyorsított ütemű fejlesztését ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszországhoz való csatlakozásról a két közigazgatási egységben rendezett népszavazás kilencedik évfordulója alkalmából.

Tovább a cikkhez

Ukrán légierő: a MiG-29-esek nem hatékonyak az orosz légicsapásokkal szemben

A nemzetközi partnerek által biztosítandó, szovjet gyártmányú MiG-29-es vadászgépek erősítik ugyan Ukrajna védelmi képességeit, de nem védik meg az országot az orosz légi "terrortól" - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóivője egy pénteki tévéműsorban.

Tovább a cikkhez

Moldova 2030-ig teljes jogú EU-tag lehet a moldovai elnök szerint

A moldovai elnök úgy véli, minden feltétel adott ahhoz, hogy országa 2030-ig az Európai Unió teljes jogú tagja legyen.

Tovább a cikkhez

Csak Finnország NATO-tagságát támogatja Erdogan, megszólalt a svéd külügyminiszter

Svédország továbbra is biztos abban, hogy a NATO tagja lesz dacára Törökország azon döntésének, hogy egyelőre csak Finnország csatlakozását ratifikálja - jelentette ki pénteken Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Reagált Oroszország a Putyin ellen kiadott elfogatóparancsra

Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörét, ezért a ma kiadott, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni elfogadóparancs "értelmetlen" - idézi Marja Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivőt a Sky News.

Tovább a cikkhez

Körözést adott ki Vlagyimir Putyin ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság

Nemzetközi körözést adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - írja több nyugati hírportál.

Tovább a cikkhez

Döntött Törökország: befogadják Finnországot a NATO-ba

Törökország jóváhagyja Finnország beléptetési folyamatát a NATO-ba, a parlamenti ratifikációs folyamat most indul - jelentette be Recep Tayyp Erdogan török elnök.

Tovább a cikkhez

Hszi és Putyin 12 dokumentumot tervez aláírni

Összesen 12 orosz-kínai egyezményt tervez aláírni Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a kínai vezető jövő heti találkozása alkalmával - értesült a Sky News.

A dokumentumok elsősorban gazdasági együttműködésekről szólnak.

A kárpátaljai magyarok 20-30%-a távozott Ukrajnából

A Kárpátalján maradt magyar lakosság 20-30%-a távozott Ukrajnából a háború miatt - mondta Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója a Euronewsnak.

Tovább a cikkhez

Új fegyvert használtak az orosz drónok ellen az ukránok, elég hatékonynak tűnik

A földre kényszerített az ukrán haderő egy ZALA 421-16E2 típusú felderítődrónt a Donbaszban. Az akcióban egy újfajta elektronikus harcászati rendszert használtak az ukránok: egy saját fejlesztésű, Bukovel-AD CUAS került bevetésre.

Tovább a cikkhez

Rövidítik Kijevben a kijárási tilalmat

A tervek szerint egy órával csökkentik a napi kijárási tilalom időszakát március 26-tól Kijevben és Kijev megyében - jelenttette be pénteken Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Jelenleg a kijárási tilalom az ukrán fővárosban 23 órától hajnali öt óráig tart. Március 26-tól viszont csak éjféltől fog kezdődni, és változatlanul hajnali ötig tart majd. A kijárási tilalom időtartamának módosítására vonatkozó eljárás még folyamatban van.

Klicsko a tervezett csökkentést a fővárosban élők ez irányú igényével indokolta. Az Ukrajinszka Pravdának megerősítette, hogy a kijárási tilalom időszakának lerövidítésével a közösségi közlekedési eszközök is egy órával tovább fognak közlekedni. A városvezetés reményei szerint a döntés hozzájárul a termelés növekedéséhez, és új munkahelyeket teremt, ugyanakkor megjegyezte, hogy a fővárost és lakóit fenyegető veszélyek továbbra is fennállnak, ezért indokolt esetben a biztonsági intézkedéseket meg lehet erősíteni.

(MTI)

Megint csúszik a finn-svéd NATO-csatlakozás tárgyalása az Országgyűlésben, március 31 az új dátum

Március 31-én szavaz az Országgyűlés Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – erősítette meg a kormány az ATV-nek.

Tovább a cikkhez

Új gázvezeték épül, ami segít leválni Magyarországnak az orosz gázról

Egy új gázvezetéket épít Szlovénia, amely Algéria felől behozott gázt továbbít majd Magyarország felé, hogy segítsen leválni nekünk az orosz gázról – erről beszélt tegnap a Longplay nevű szlovén lap tudósítása szerint Robert Golob szlovén miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Váratlanul megjelent egy újabb amerikai katonai drón a Krím mellett

A Fekete-tenger felett repült egy amerikai RQ-4 Global Hawk típusú felderítődrón a mai nap, megközelítette többek közt a Krímet is – írja a CNN a FlightRadar24 információira hivatkozva.

Tovább a cikkhez

A britek is kommentálták Hszi elnök tervezett látogatását

Rishi Sunak arra kérte Hszi Csin-pinget, hogy szólítsa fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt arra, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

A brit miniszterelnök úgy látja: csak akkor lehet valóban béke Ukrajnában, ha visszaáll az ország területi integritása.

Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan a jövő héten utazik Oroszországba:

Tárgyalóasztalhoz ült Oroszország és Ukrajna, szorít a határidő a megállapodásra

Holnap lejár az orosz-ukrán gabonaexport-megállapodás, Oroszország és Ukrajna elkezdett tárgyalni az egyezmény meghosszabításáról - írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

Ukrajna örül a MiG-29-eseknek, de többet kérnek

Több ukrán képviselő is köszönetét fejezte ki Szlovákiának és Lengyelországnak a felajánlott, összesen 17 darab MiG-29-es vadászgép miatt.

Ezután azt nyilatkozták: remélik, hogy más NATO-országok is inspirációt kapnak, hogy ennél ütőképesebb és modernebb katonai repülőgépeket küldjenek Ukrajnának.

Friss térkép: súlyos a helyzet Bahmutnál, harapófogóba fogták a védőket az oroszok

Friss térképet tett közzé a bahmuti harci cselekményekről a háborúról aránylag objektíven tájékoztató War Mapper blog. A térképen jól látszik, hogy a város északi és déli részében is hídfőállást tudtak kialakítani az oroszok, az offenzív műveletek pedig a külváros és belváros irányába is elindultak a nyugati városrészben.

Tovább a cikkhez

Reagált a Kreml arra, hogy Ukrajna vadászgépeket kap a NATO-tól

Lengyelország és Szlovákia MiG-29-eseket küld Ukrajnának, Oroszország rövid közleményben ígérte meg, hogy a merevszárnyasok el fognak veszni a háborúban.

Tovább a cikkhez

Kitüntette Oroszország a Reaper drónnal ütköző orosz pilótákat

Kitüntette Oroszország azokat a vadászpilótákat, akik egy amerikai MQ-9 Reaper drónnal ütköztek a Krím térségében – írja az orosz RIA Novosztyi.

Tovább a cikkhez

Megvan a döntés: egy NATO-ország az összes MiG-29-esét odaadja Ukrajnának

Lengyelország után Szlovákia is úgy döntött, hogy MiG-29-es vadászbombázókat küld Ukrajnának – írja Eduard Heger szlovák miniszterelnök bejelentésére hivatkozva a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szétszedték az ukránok Oroszország legmodernebb tankját, meglepő, mit találtak benne

Amerikai cégek által gyártott félvezetőket és chipeket találtak az ukránok egy hadizsákmánnyá vált orosz T-90M harckocsiban – számol be több ukrajnai háborús blog.

Tovább a cikkhez

Leleplező felvétel: valami nagyon nem stimmel a krími drónincidenssel kapcsolatosan

Azt követően, hogy a Pentagon csütörtökön elérhetővé tette a kedden lezuhant amerikai MQ-9 Reaper drón által készített utolsó felvételeket, csak idő kérdése volt, hogy valamelyik geolokációval foglalkozó portál beazonosítsa azt, hogy pontosan merre is járt a gép. A Twitteren megjelent gyorselemzés szerint a Reaper a megszokottnál jóval közelebb repült az oroszok által ellenőrzött területekhez.

Tovább a cikkhez

Fogolycsere történt

38 orosz hadifogoly térhet haza az Oroszország által megszállva tartott ukrajnai Luhanszk megyébe - közölte a régió orosz vezetősége.

A hadifoglyokért cserébe ugyanennyi ukrán katonát küldtek haza.

Brit hírszerzés: betört a Wagner Bahmut központjába, de máshol gyanúsan nagy a csend

Ma is kiadta szokásos, napi jelentését a brit védelmi minisztérium. Ezúttal a bahmuti harcokkal foglalkoznak, megjegyezve, hogy más műveleti színtereken viszonylag alacsony az orosz katonai aktivitás.

Tovább a cikkhez

Ősrégi szovjet módszerhez nyúl az FSZB, ami komoly bizalmatlanságot jelez az orosz vezetésben

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megpróbál behatolni az orosz védelmi ipari bázisba, ahogy azt annak idején elődje, a szovjet KGB tette a szovjet katonai intézményekkel – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet csütörtöki jelentése.

Tovább a cikkhez

Óriásit esett a Gazprom profitja 2022-ben

Az orosz állami energiaóriás Gazprom nettó nyeresége 2022-ben 747,2 milliárd rubel volt a vállalat legfrissebb pénzügyi jelentése szerint, ez 72 százalékos visszaesést jelent, a vállalat ugyanis 2021-ben még 2,68 milliárd rubel profitot jelentett.

Tovább a cikkhez

Oroszországba látogat Kína elnöke

A jövő héten Oroszországba látogat Hszi Csin-ping, Kína elnöke – közölte honlapján a kínai külügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Elmondta a Wagner csoport vezetője, miért szabotálja munkáját Putyin belső köre

A Wagner csoport Szoledár elfoglalásával túl nagy befolyásra tett szert, az orosz védelmi minisztérium nem akarja, hogy elfoglalják Bahmutot is – mondta Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscég vezetője egy orosz beszélgetős műsorban.

Tovább a cikkhez

Lépett Amerika a drónincidens után: parancsot küldött a Pentagon

Átgondolja az Egyesült Államok a Fekete-tengeren folytatott drónos misszióit annak érdekében, hogy elkerüljék az Oroszországgal szembeni eszkalációt – értesült a CNN.

Tovább a cikkhez

Csatlakozna az ukrán légierőhöz Amerika egyik legjobb vadászpilótája

Csatlakozna az ukrán légierőhöz Amerika egyik legtapasztaltabb pilótája, Dan Hampton.

Tovább a cikkhez

Nagyon úgy tűnik, hogy megindultak az oroszok Szlovjanszk felé

Újabb kistelepülést foglalt el az orosz Wagner csoport Bahmuttól északkeletre, ezúttal Zalizsnyanszke került orosz kézre. Az orosz csapatok már mindössze 23 kilométerre vannak Szlovjanszktól.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: titokban szállított már fegyvereket Kína Oroszországnak a háború kezdete óta

Összekötő államokon keresztül, átcímkézve szállított már Oroszországnak több kínai cég fegyvereket, drónokat és golyóálló mellényeket a háború kezdete óta – derítette ki a Politico tavalyi fuvarleveleket elemezve.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. március 16-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5221 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4780 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

(MTI)

Offenzívára készül Ukrajna, érkeznek a frontra a NATO-fegyverek - Háborús híreink pénteken

Cikkünk folyamatosan frissül a nap Ukrajnával kapcsolatos aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt tekintheti meg:

Címlapkép: Jose Colon/Anadolu Agency via Getty Images

mesterséges intelligencia AI
europai-unio-euro-europai-gazdasag
Bundestag
Z betű
tőzsde
ikea-aruhaz-edmonton-kanada
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
csasziv jar