kuvait, kuwait, közelkelet, arab, olaj
Globál

Három év alatt hat kormány: érvénytelenítette a tavalyi választásokat a közel-keleti ország

MTI
A kuvaiti alkotmánybíróság vasárnap érvénytelenítette a tavalyi parlamenti választásokat, és az előző parlament visszaállítása mellett döntött az évek óta politikai válságoktól sújtott országban. Az ellenzék, amely az elmúlt évtizedben bojkottálta a parlamenti választásokat, elítélve a végrehajtó hatalom beavatkozását a törvényhozásba, szeptember végére megszerezte a helyek többségét, 28 mandátumot az 50 tagú nemzetgyűlésben.

A KUNA hivatalos helyi hírügynökség jelentése szerint az alkotmánybíróság vasárnapi ítéletében érvénytelenítette a nemzetgyűlési választások eredményét az előző parlament feloszlatásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt. A bíróság egyúttal határozott a 2020-ban megválasztott parlament visszaállításáról, amelyet tavaly júniusban a trónörökös, Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh döntése alapján oszlattak fel - tette hozzá a hírügynökség.

Navaf Al-Jasszin ügyvéd szerint a legutóbbi parlamenti választások érvénytelenítéséről szóló döntés több fellebbezést követően született, amelyek a szavazással kapcsolatos eljárások szabályszerűségét támadták meg. "A fellebbezések a választási eljárás, a választásokat kiíró rendeletek és az előző nemzetgyűlés feloszlatásáról szóló rendelet érvénytelenségére vonatkoznak" - tette hozzá. Más öböl-menti államokkal ellentétben Kuvaitban a parlamentnek, amelyet négy évre választanak, nagy törvényhozási hatásköre van, és gyakran heves vitáknak színtere.

Az olajban gazdag országot évek óta politikai válságok sújtják, amelyek akadályozzák a gazdasági reformok megvalósítását.

Kuvaitot az uralkodó Ál Szabáh család irányítja, amely a hatalom legfelsőbb tisztségeit birtokolja, noha a választott tisztségviselők fontos előjogokkal rendelkeznek, és nem haboznak a királyi családhoz tartozó miniszterek rossz gazdálkodás és korrupció miatti felelősségre vonásától. A jelenlegi emír, a 85 éves Navaf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh a trónörökös javára továbbra is távol marad a politikai élettől. A kormány három hónappal megalakulása után, január 23-án lemondott, ami az ország mély politikai válságának legújabb eseménye. A három év alatt hatodik kormányt tavaly októberben iktatták be, miután az ellenzék megnyerte a parlamenti választásokat. Akkor sokan azt remélték, hogy véget ér a politikai zűrzavar, amely megakadályozott minden reformkísérletet.

Címlapkép forrása: Getty Images

radiátor, rezsicsökkentés, rezsi, gázszámla, távfűtés, fűtés,
lőszer
doktor orvos háziorvos rendel
Szijjarto Peter Paks II
waberers
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
Ukrán avdijivka