Előfizetői tartalom

Érik az újabb egyházszakadás: a litvániai ortodoxok sem kérnek Kirill pátriárkából

Portfolio
Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, aki az ortodox egyházvezetők körében első az egyenlők között (primus inter pares), kedden azt mondta, a litván hatóságokkal együtt azon dolgozik, hogy a balti országban létrehozza az ortodoxia új ágát, annak érdekében, hogy a litvániai ortodox híveknek ne föltétlenül kelljen a moszkvai pátriárka felügyelete alatt állniuk – írja a Reuters.

Bartholomaiosz volt az, aki 2019-ben autokefál (önálló) státuszt adott az ukrán ortodox egyháznak, kivonva ezzel a kijevi pátriárkát és híveit a mindenkori moszkvai pátriárka fönnhatósága alól. A döntés annak idején heves ellenérzéseket váltott ki az orosz egyházi és politikai vezetés részéről, az orosz invázió miatt azonban már a moszkvai fönnhatóság alatt megmaradt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés