Előfizetői tartalom

Klímakatasztrófa: rosszabb a helyzet, mint gondoltuk

MTI
Kínai tudósok nemrég kiszámolták, hogy ha a globális hőmérséklet 1,5-2 Celsius-fokkal emelkedik, akkor annak hatására felére csökken a vizes élőhelyek képessége az üvegházhatást okozó gázok megkötésére. A vizes élőhelyeknek nagy széntartalmuk miatt fontos szerepük van az éghajlatváltozás mérséklésében. Az azonban bizonytalan, hogy a globális felmelegedés közepette az egyes élőhelyek gázelnyelőként vagy éppen kibocsátóként működnek.

A Kínai Tudományos Akadémia Légkörfizikai Intézetének kutatói 1990 és 2022 között 167, egymástól független természetes vizes élőhelyen végeztek a felmelegedést szimuláló kísérleteket, és összegezték ezek eredményeit. Háromféle üvegházhatású gáz nettó kicserélődésének reakcióját tanulmányozták. A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés