FONTOS Itt a kormánydöntése az üzemanyagárak szabályozásáról
 
Előfizetői tartalom

Példátlan fegyverkezés indul a világ egyik legforróbb régiójában – Ez lesz, amivel sikerül igazán megijeszteni Kínát?

Ahogy Kína egyre inkább megpróbálja kiterjeszteni saját befolyási övezetét a Dél-kínai-tengerre, majd fokozatosan a Távol-Kelet körüli vizekre, a régió országai is egyre inkább lépéskényszerbe kerülnek. Közülük is kiemelkedik a nyugati szövetségi rendszer egy prominens tagja, Ausztrália. A kínai fenyegetés előtt a világ biztonságosabb részén lévő ország nem igazán kényszerült rá, hogy komoly haderőfejlesztésbe kezdjen, azonban az elmúlt években kialakult helyzet új stratégiát követel meg az országtól. Ennek leginkább kritikus, és talán egyben a legdrágább része a nemrégiben bejelentett AUKUS, egy ausztrál-brit-amerikai megállapodás, amely értelmében következő évtizedekben a világon hatodik országként Ausztráliának is lehetnek atommeghajtású tengeralattjárói. A megállapodás körül számos kérdőjel van a mai napig, azonban óriási potenciált rejt, méghozzá az Ausztrália mellett a külpolitikában ismét egyre nagyobb babérokra törő Nagy-Britannia számára is.

2021 szeptemberében váratlanul bejelentette Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, hogy elkezdenek közösen dolgozni azon, hogy Ausztrália minél hamarabb atommeghajtású tengeralattjárókhoz juthasson. Az ügy azért vetett nagyobb hullámokat, mert Ausztrália korábban Franciaország felé kacsingatott katonai tengeralattjárók beszerzésével kapcsolatosan – Párizs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés